x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ofensivă diplomatică: Zelenski cere ca Rusiei să-i fie retras dreptul de veto la ONU

Ofensivă diplomatică: Zelenski cere ca Rusiei să-i fie retras dreptul de veto la ONU

22 Sep 2022   •   08:40
Ofensivă diplomatică: Zelenski cere ca Rusiei să-i fie retras dreptul de veto la ONU
Sursa foto: Hepta

Președintele Volodimir Zelenski a cerut ca un tribunal special al Națiunilor Unite să impună "pedepse corecte" Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, inclusiv sancțiuni financiare și privarea Moscovei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate, scrie Reuters.

Discursul lui Zelenski în fața liderilor mondiali prezenți la Adunarea Generală a ONU a avut loc miercuri, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare în timp de război de la cel de-al Doilea Război Mondial și a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia în ceea ce el a prezentat ca fiind o confruntare definitorie între Est și Vest.

Moscova intenționează să înroleze aproximativ 300.000 de soldați, într-o escaladare aparentă a invaziei sale în Ucraina, care a început în februarie și care s-a soldat cu mii de morți, milioane de persoane strămutate și orașele reduse la ruine.

"A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă corectă", a declarat Zelenski în fața organismului ONU. "Ar trebui creat un tribunal special pentru a pedepsi Rusia pentru crima de agresiune împotriva statului nostru. Rusia ar trebui să plătească pentru acest război cu bunurile sale", a mai spus președintele ucrainean, îndemnând ONU să "elimine dreptul de veto" al Rusiei în calitate de membru al Consiliului de Securitate.

Zelenski a prezentat ceea ce a spus că sunt cinci condiții nenegociabile pentru pace. Printre acestea se numără pedepsirea agresiunii rusești, restabilirea securității și integrității teritoriale a Ucrainei și garanții de securitate.

Numeroși delegați de la ONU l-au ovaționat pe Zelenski la finalul discursului său.

Mai devreme, miercuri, Putin ordonase proiectul militar într-un discurs televizat în care a anunțat, de asemenea, măsuri de anexare a patru provincii ucrainene și a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia, declarând: "Nu este o cacealma".

Principala sarcină a rezerviștilor va fi de a întări linia frontului din Ucraina, care are în prezent o lungime de peste 1.000 km, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Rezerviștii vor avea nevoie de pregătire, iar analiștii militari occidentali au declarat că vor trece câteva luni până când vor intra în acțiune.

Zborurile din Rusia s-au epuizat rapid, iar liderul opoziției încarcerat Alexei Navalny a făcut apel la demonstrații în masă împotriva mobilizării.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că peste 1.300 de persoane au fost reținute în timpul protestelor până miercuri seara.

Fără a oferi dovezi, Putin a acuzat oficialii din statele NATO că amenință că vor folosi arme nucleare împotriva Rusiei. Aceștia ar trebui să știe că "girueta se poate întoarce spre ei", a spus el, adăugând că Rusia "are, de asemenea, diverse mijloace de distrugere".

"Când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Nu este o cacealma".

Președintele american Joe Biden, într-un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, a răspuns: "Din nou, chiar astăzi, președintele Putin a făcut amenințări nucleare deschise împotriva Europei, într-un dispreț nesăbuit față de responsabilitățile regimului de neproliferare."

Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat "escaladarea iresponsabilă a războiului" de către Putin, spunând că "comportamentul lui Putin nu face decât să arate că invazia sa eșuează".

Miniștrii de externe din cadrul Grupului celor șapte economii avansate (G7) au confirmat miercuri, în cadrul unei reuniuni la New York, cooperarea lor în extinderea sprijinului pentru Ucraina și răspunsul la securitatea alimentară și energetică, a anunțat Ministerul japonez de Externe.

"Este clar că Rusia vrea să distrugă Ucraina", a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. "Nu ne vom lăsa intimidați."

Rusia și Ucraina au efectuat miercuri un schimb neașteptat de prizonieri, cel mai mare de la începutul războiului și care a implicat aproape 300 de persoane, inclusiv 10 străini și comandanții care au condus apărarea Mariupolului la începutul acestui an.

Printre străinii eliberați se numără doi britanici și un marocan care fuseseră condamnați la moarte în iunie după ce au fost capturați luptând pentru Ucraina. De asemenea, în cadrul acordului negociat de Arabia Saudită, potrivit unui minister saudit, au fost eliberați alți trei britanici, doi americani, un croat și un cetățean suedez.

Mișcările vin într-un moment în care Rusia se confruntă cu o serie de eșecuri pe câmpul de luptă, forța sa de invazie fiind înfrântă în nord-estul Ucrainei.

Forțele ucrainene spun că sunt acum pregătite să pătrundă mai adânc în teritoriul pe care Moscova l-a capturat în luni de lupte grele.

"Nicio amenințare și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită, iar Rusia devine o paria globală", a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

Mobilizarea din Rusia ar putea fi cea mai riscantă mișcare politică internă din cele două decenii de mandat ale lui Putin și vine după luni de zile în care Kremlinul a promis că nu va face așa ceva.

Războiul a părut până acum să se bucure de sprijin popular într-o țară în care toate mijloacele de informare independente au fost închise, iar criticile publice la adresa "operațiunii militare speciale" sunt interzise.

Dar, pentru mulți ruși obișnuiți, în special din clasa de mijloc urbană, perspectiva de a fi trimis să lupte ar fi primul indiciu că războiul îi afectează personal.

În metroul din Moscova, bărbații puteau fi văzuți studiind documentele de chemare.

"Întotdeauna te simți îngrijorat în astfel de momente. Pentru că ai o soție și copii și te gândești la asta", a declarat un locuitor pentru Reuters.

Mai mulți experți militari occidentali au declarat că recrutarea a sute de mii de noi soldați ar dura luni de zile, nu ar contribui prea mult la încetinirea pierderilor Rusiei și chiar ar putea înrăutăți situația prin atragerea de resurse de pe câmpul de luptă pentru antrenarea și echiparea recruților.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski