x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen

Olanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen

16 Sep 2011   •   15:46

Guvernul olandez a acordat, vineri, un vot negativ aderarii in acest moment a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, anunta *RFI Romania, citat de Hotnews

Decizia negativa era una asteptata, in conditiile in care coalitia de guvernare de la Haga este sustinuta de formatiuni cu orientare populista si anti-imigrationista. In plus, votul negativ a fost anticipat si prin discursul sustinut, joi, in Parlamentul de la Haga, de catre Gerd Leers, ministrul imigratiei si al azilului, care i-a asigurat pe deputatii olandezi ca cele doua tari nu vor adera acum la spatiul Schengen, potrivit RFI.

Votul a avut loc in perspectiva intrunirii Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 22 septembrie, unde ar urma sa fie luata o decizie privind eventuala aderare a celor doua tari. Extinderea Spatiului Schengen este posibila doar daca exista unanimitate de voturi, iar Olanda pare decisa sa utilizeze dreptul de veto pentru a bloca aderarea Romaniei si Bulgariei in acest moment.

Ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca cele doua tari nu pot pazi in acest moment frontierele externe ale Uniunii Europene. In aceste conditii, cea mai buna varianta ramasa in picioare pentru Romania si Bulgaria ramane o eventuala aderare in doua etape.

Decizia Guvernului olandez vine in contextul in care, in ultimele luni, Bucurestiul si Sofia reusisera, cu ajutorul presedintiei poloneze a Uniunii Europene, sa schimbe pozitia intransigenta a altor tari ca *Franta si Germania*, care legau aderarea la Schengen de problema coruptiei.

In schimb,* Finlanda* pare decisa sa se alature si ea Olandei si sa blocheze aderarea celor doua tari.

Potrivit RFI, care citeaza presa olandeza, clasa politica olandeza este in marea ei majoritate foarte nemultumita de performantele Bucurestiului si ale Sofiei privind lupta impotriva coruptiei.

×