x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omenirea trebuie să se aştepte la un "val tsunami" de cancer în următorii 20 de ani, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Omenirea trebuie să se aştepte la un "val tsunami" de cancer în următorii 20 de ani, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii

04 Feb 2014   •   15:44
Omenirea trebuie să se aştepte la un "val tsunami" de cancer în următorii 20 de ani, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Omenirea se va confrunta cu un "val tsunami" de cancer, în următorii 20 de ani, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care cere măsuri urgente de prevenire a riscurilor, precum restricţiile la alcool sau zahăr.

OMS a estimat că până în anul 2035 numărul cazurilor de cancer va creşte cu 70%, de la 14,1 milioane de cazuri, în 2012, până la 24 de milioane de cazuri.

Omenirea se va confrunta cu două tipuri de cancere, arată raportul OMS. Cele provocate de infecţii, precum canderul de col uterin, în special în ţările sărace unde accesul la teste sau vaccinul HPV rămâne problematic şi cele provocate de stilul de viaţă, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, consumul de alimente procesate sau lipsa activităţii fizice.

Organizaţia arată că în ţările sărace ale lumii începe să fie adoptat stilul de viaţă al societăţilor "industrializate", adică un acces tot mai mare la alcool, hrană procesată etc, fără ca în aceste ţări să existe metodele de prevenire sau tratament disponibile în statele bogate.

De aceea, estimează OMS, cazurile de cancer în ţările sărace vor creşte cu 44% în următorul deceniu, faţă de 20% în ţările dezvoltate.

Doctorul Bernard Stewart, de la Universitatea New South Wales, din Australia, care a lucrat la raportul de 800 de pagini, spune că nu va exista niciodată un tratament pentru toate tipurile de cancer, însă există metode de prevenire care ţin de stilul de viaţă.

"Omenirea nu scăpa niciodată de cancer doar prin tratament. Însă începând cu jumătata secolului trecut s-au făcut progrese uriaşe în ceea ce priveşte identificarea cauzelor care duc la cancer. De aceea trebuie să ne axăm mult mai mult pe măsurile de prevenire pentru ca aceste predicţii negre să fie infirmate", a declarat Stewart.

Doctorul pledează pentru restricţii în privinţa alcoolului la fel ca în cazul tutunului.

"Felul în care am putea modifica accesul la alcool, felul în care este etichetată o sticlă de alcool sau preţul alcoolului sunt subiecte care trebuie să intre urgent pe agenda de discuţii", spune doctorul. 

×