Organizatia Natiunilor Unite a declarat foamete in doua regiuni din sudul Somaliei, dupa cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani. Este pentru prima data in 19 ani cand tara se confrunta cu un fenomen atat de grav, scrie BBC News.
Analizele facute confirma prezenta foametei in regiunile din Bakool si Lower Shabelle din sudul Somaliei. Aproximativ 3 milioane de oameni sufera de foamete in Somalia. Cinci mii dintre ei parasesc saptamanal aceste regiuni aride cautand refugiu in Kenya si Etiopia. Culturile lor s-au uscat, animalele le-au murit de sete, iar copiii lor sunt malnutriti.
Singura salvare vine din partea voluntarilor organizatiilor internationale. Dar este nevoie de multi bani, iar pana acum, in ciuda apelurilor repetate, putini sunt cei care au intins o mana de ajutor.
Seceta din Africa afecteaza in jur de 10 milioane de locuitori, iar previziunile Organizatiei Natiunilor Unite nu sunt deloc optimiste. Situatia din sudul Somaliei se va extinde rapid in restul tarii si apoi in statele invecinate, daca nu se iau masuri imediat.
"Daca nu actionam acum, foametea se va raspandi, in cateva luni, in toate cele opt regiuni din sud, din cauza recoltelor sarace si a focarelor de infectie", a avertizat Mark Bowden, responsabilul Natiunilor Unite pentru Somalia.
"Am vazut copii de trei sau patru ani care aratau de noua luni sau de un an. Sunt foarte slabi", a declarat Sonia Zambakides, de la Organizatia "Salvati Copiii".