Moștenitorul tronului saudit, prințul Mohammed bin Salman, ar trebui anchetat pentru uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, deoarece există „dovezi credibile” că, alături de alte oficialități de rang înalt de la Riad, este răspunzător de asasinatul comis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, dezvăluie concluzia unui raport criminalistic incriminator realizat de ONU. Analiza conchide că uciderea jurnalistului saudit a fost „o crimă internațională”.
„Concluzia (…) este că Jamal Khashoggi a fost victima unei execuții premeditate, extrajudiciare, pentru care statul saudit este vinovat, conform legislației internaționale pentru drepturile omului”, a declarat Agnes Callamard, raportor special al ONU, citat de publicația „The Guardian”. De altfel, aproape întreg studiul de 100 de pagini, dat publicității ieri, are un ton incriminator la adresa oficialităților din Arabia Saudită. Khashoggi, care scria pentru ziarul american „The Washington Post” articole critice la adresa puterii de la Riad, a fost ucis și apoi dezmembrat în luna octombrie a anului trecut de către o echipă formată din agenți saudiți. După negarea categorică inițială a asasinării jurnalistului care trăia în SUA, Arabia Saudită a recunoscut derularea unei operațiuni „necontrolate” în consulatul său din Turcia, care a degenerat într-un masacru. Saudiții insistă însă că asasinii nu au acționat la ordinele prințului Mohammed bin Salman. Deocamdată, regatul saudit judecă în spatele ușilor închise 11 suspecți în asasinarea lui Khashoggi, iar procurorul general a cerut pedeapsa cu moartea pentru cinci dintre acuzați. Ancheta ONU a stabilit însă că acest proces este lipsit de credibilitate, nu întrunește standardele procedurale internaționale și, în consecință, solicită suspendarea lui.
Înregistrări compromițătoare
Utilizând înregistrări ale conversațiilor din interiorul consulatului din Istanbul, unde Khashoggi a fost ucis, raportul realizat de Agnes Callamard reconstituie ultimele momente din viața jurnalistului, precum și modul în care acesta a fost terorizat de agenții saudiți, înainte de a fi executat. Atunci când Khashoggi a refuzat să coopereze, pe fundal se pot auzi o luptă intensă și gemete, precizează raportul, citat de publicația britanică. „Evaluări ale înregistrărilor, realizate de ofițeri ai serviciilor de informații din Turcia și din alte state, sugerează că Khashoggi ar fi putut fi injectat cu un sedativ și apoi sufocat, cu o pungă de plastic”, susține raportul. De asemenea, înregistrările par să demonstreze caracterul premeditat al asasinatului de la consulatul din Istanbul, unde, după toate aparențele, acțiunea fusese pregătită în detaliu de oficialitățile saudite, coordonate direct de la Riad. „Până acum, statul saudit nu și-a recunoscut public vinovăția pentru uciderea lui Khashoggi și nu a prezentat scuze nici familiei acestuia, nici prietenilor și nici colegilor săi pentru asasinat și pentru maniera în care a fost comis”, arată raportul ONU. Ancheta pune o presiune internațională suplimentară pe umerii lui Mohammed bin Salman, confruntat în ultimele luni cu o serie de acuzații la adresa sa.
„Există dovezi credibile, ce justifică o extindere a anchetei asupra responsabilității individuale a oficialităților saudite, inclusiv cea a prințului moștenitor”.
Ancheta ONU