x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opiul afgan anesteziază relaţiile dintre Rusia şi NATO

Opiul afgan anesteziază relaţiile dintre Rusia şi NATO

de Irina Cristea    |    29 Mar 2010   •   00:00

Strategia de neutralizare a producţiei şi traficului de stupefiante provenite din Afganistan plasează Rusia şi NATO pe poziţii imposibil de reconciliat. Aceasta este concluzia unei analize publicate de RIA Novosti, care pune faţă în faţă abordările diferite ale celor două părţi, manifestate, cel mai recent, săptămâna trecută, la reuniunea consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles.

Moscova este de părere că distrugerea plantaţiilor de mac din Afganistan, folosite pentru producerea opiului, este singura strategie viabilă pentru a pune punct industriei stupefiantelor din zonă. NATO nu mai agreează această strategie care, potrivit reprezentanţilor organizaţiei, a fost testată în trecut şi nu a avut drept rezultat decât deteriorarea relaţiei dintre fermierii afgani şi forţele NATO şi îngroşarea efectivelor talibanilor. "NATO a decis, mai nou, să le dea pace agricultorilor afgani şi să se concentreze asupra laboratoarelor unde se produc stupefiantele, asupra traficanţilor şi a liderilor reţelelor", scrie, pentru RIA Novosti, analistul rus Andrei Fediaşin.

"S-a instalat, astfel, un sinistru cerc vicios. SUA şi NATO spun că agricultorii afgani au nevoie să cultive mac pentru a supravieţui şi că, dacă sunt privaţi de acest mijloc de existenţă, se vor întoarce împotriva forţelor aliate şi vor trece de partea talibanilor, care îşi procură armamentul cu bani obţinuţi din comerţul cu opiu. Nimeni nu contrazice aceste afirmaţii.

Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, spune că obiectivul principal al celor 12.000 de militari aflaţi în Afganistan sub comanda alianţei este să îi distrugă pe talibani, ceea ce va duce la rezolvarea problemei opiului. Cu toate acestea, cifrele nu susţin afirmaţiile lui Appathurai", scrie comentatorul rus.

"Statisticile ONU arată că 93% din cantitatea de heroină de pe piaţa mondială provine din Afganistan. Comerţul cu opiu se ridică la 6 miliarde de dolari anual. Din această sumă, doar 3-4 procente (150-300 de milioane de dolari) ajung la insurgenţii talibani. Proprietarii de plantaţii se aleg cu circa 500 de milioane, iar mafia drogurilor încasează restul. Reiese că efortul de a combate traficul de droguri este o sarcină mai importantă şi mai dificilă decât înfrângerea talibanilor, deşi cele două operaţiuni sunt interconectate", apreciază Andrei Fediaşin.

NATO susţine că distrugerea plantaţiilor n-ar arăta prea bine în lumina strategiei de împrietenire cu populaţia locală. Operaţiunea ar fi un eşec şi pentru că talibanii deţin deja rezerve suficiente de opiu, pe care-l pot comercializia fără griji ani buni, fără a fi necesare recolte noi. Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat că vor fi luaţi în vizor cei care procesează şi fac trafic cu opiu, iar agricultorii afgani vor primi compensaţii dacă renunţă să cultive mac.

"Zonele cultivate cu mac au scăzut cu 22% anul trecut. Cu toate acestea, sunt mai întinse decât în 2006. Cele mai optimiste estimări arată o scădere cu 10% a producţiei de opiu. Dintr-un hectar cultivat cu mac se pot obţine 56 de kilograme de opiu.

"De la invadarea Afganistanului, în urmă cu nouă ani, forţele coaliţiei n-au făcut mari progrese în eradicarea plantaţiilor. Au făcut un pas înainte, un pas înapoi şi doi paşi pe-alături. Toate părţile implicare au dreptate, fiecare în felul său. Rusia are tot dreptul să militeze pentru eradicarea producţiei de opiu, la fel cum NATO şi SUA au tot dreptul să prefere să se concentreze asupra eliminării producătorilor şi traficanţilor de droguri. Dar fiecare merge pe calea sa, paralelă cu a celorlalţi, şi nu se ajunge la nici un rezultat. Dacă Moscova, Washingtonul şi Bruxellesul şi-ar uni forţele, ar realiza mult mai mult", conchide analistul rus.

×
Subiecte în articol: externe