x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziţia câştigă alegerile parlamentare din Spania

Opoziţia câştigă alegerile parlamentare din Spania

de Marina Constantinoiu    |    20 Noi 2011   •   19:20
Opoziţia câştigă alegerile parlamentare din Spania

UPDATE: Partidul Popular spaniol, aflat in prezent in opozitie, a obtinut majoritatea absoluta in urma scrutinului parlamentar, potrivit unui sondaj de opinie difuzat la iesirea de la urne, informeaza AFP. - exit-poll Potrivit sondajelor de tip exit-poll difuzate de postul public de televiziune (TVE), Partidul Popular ar fi obtinut intre 181 si 185 de locuri in Parlamentul de la Madrid, in timp ce socialistii (PSOE), aflati la putere de peste sapte ani, vor avea doar 115 - 119 locuri.

Victoria conservatorilor era asteptata intr-o tara lovita de criza economica si de somaj, Guvernul socialist devenind extrem de nepopular dupa adoptarea masurilor de austeritate.
Formatiunea nationalista catalana CiU (Convergencia i Unio) a obtinut 13 - 15 locuri in Parlament, in timp ce coalitia Izquierda Unida (stanga comunista), intre 9 si 11 deputati. Tot conform sondajelor, coalitia separatista basca Amaiur, succesoarea miscarii Batasuna, aripa politica a ETA, a intrat in Parlamentul spaniol, avand sase - sapte locuri.

Alegeri legislative in Spania. La urne, alegatorii sunt cu criza pe buze

Circa 36 de milioane de alegatori au fost chemati duminica la urne pentru scrutinul legislativ din Spania, care urmeaza sa desemneze membrii noului Parlament, relateaza AFP.

Scrutinul se va incheia la ora 20:00 (21:00, ora Romaniei), iar primele rezultate partiale vor fi anuntate dupa ora 21:00 (22:00, ora Romaniei). Dupa sapte ani de Guvern socialist si trei ani de criza economica devastatoare, 36 de milioane de alegatori se pregatesc, potrivit sondajelor, sa aduca la putere Partidul Popular, principala formatiune de opozitie. Liderul sau Mariano Rajoy, in varsta de 56 de ani, ar urma sa conduca viitorul Guvern, dupa o campanie care nu i-a lasat nici o sansa adversarului sau socialist Alfredo Perez Rubalcaba, in varsta de 60 de ani.

Alegerile generale de duminica se desfasoara in Spania pe fondul crizei, al ratei extrem de ridicate a somajului (aproape 5 milioane de persoane afectate, n.r.), precum si in contextul instabilitatii crescute de pe piete si in conditiile in care valoarea de cumparare a datoriei suverane a tarii a atins niveluri maxime istorice, invocandu-se tot mai des posibilitatea unui plan de salvare.

Spaniolii ii vor alege pe cei 350 de deputati si 208 senatori, votand in peste 59.000 de sectii organizate in peste 8.000 de localitati spaniole, unde vor gasi listele cu cele aproape 600 de candidaturi pentru Senat si Congresul Deputatilor. Organizarea alegerilor legislative generale va costa statul 124 de milioane de euro - cu peste 5% mai putin fata de costurile inregistrate la scrutinul anterior, din 2008. De asemenea, potrivit informatiilor furnizate tot de responsabilii din cadrul Ministerului spaniol de Interne, 100.000 de politisti si membri ai Garzii Civile vor avea grija ca ziua scrutinului sa se desfasoare in siguranta.

De asemenea, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul spaniol de Interne, 100.000 de politisti si membri ai garzii civile vor avea grija ca ziua scrutinului sa se desfasoare in siguranta, relateaza Agerpres. De altfel, sunt primele alegeri legislative generale care au loc in Spania fara amenintarea terorista a separatistilor basci, dupa ce ETA a anuntat, cu o luna in urma, ca renunta definitiv la lupta armata. O coalitie de formatiuni politice apropiate stangii radicale basce, Amaiur, se prezinta la alegeri, cu sanse de a castiga pana la 3 deputati in viitorul Legislativ.

Primele informatii cu privire la rata de participare la vot (care este asteptata sa fie de aproximativ 70%, n.r.) vor fi oferite de autoritatile spaniole in jurul orei locale 15.00. De asemenea, portalul de stiri al radioteleviziunii spaniole va prezenta la ora locala 20:00, la inchiderea urnelor, un sondaj la iesirea de la urne, cu estimarile privitoare la rezultatul votului. Incepand cu ora locala 22:00, purtatorul de cuvant al Guvernului, Jose Blanco, va prezenta rezultatele scrutinului general.

×