Voturile in minus fata de legislativele anterioare obtinute de partidul premierului rus Vladimir Putin la scrutinul de duminica si acuzatiile de frauda la aceste alegeri legislative au reusit sa relanseze opozitia, care a demonstrat pentru prima oara ca este capabila sa mobilizeze mii de persoane la Moscova, comenteaza France Presse.
O manifestatie de o amploare fara precedent a avut loc, de altfel, luni seara la Moscova, gratie unei mobilizari care s-a facut in cea mai mare parte pe retelele sociale: mii de rusi s-au adunat in centrul capitalei pentru a denunta 'farsa electorala' si pentru a scanda 'Rusia fara Putin'.
Primaria moscovita a autorizat miscarea de opozitie radicala Solidarnost sa adune 300 de persoane la protest, dar la manifestatie au participat intre 2.000 si 10.000 de persoane, potrivit unor surse citate de AFP. Cert este, observa agentia franceza de stiri, ca s-a inregistrat o mobilizare inedita pentru Moscova ultimilor ani. Ultimele manifestatii masive, cu participarea a sute de mii de persoane, dateaza de la inceputul anilor ’90. In ultimii ani doar cate o mana de oameni au mai iesit in strada. De remarcat faptul ca printre manifestantii de luni seara, majoritatea tineri, erau multi care afirmau ca participa pentru prima oara la un protest, adaugand ca Internetul a jucat un rol colosal in adunarea atator oameni.
Entuziasmat, postul de televiziune pe Internet Dojd a vorbit chiar despre o 'revolutie pe Facebook', in timp ce posturile de televiziune oficiale au trecut cu vederea evenimentul.
Fortele de ordine au intervenit, retinand peste 300 de manifestanti, printre care si pe bloggerul care denunta coruptia din Rusia, Aleksei Navalni. Unul dintre liderii Solidarnost, Ilia Iasin, a fost condamnat marti la 15 zile de inchisoare. Aceste masuri au provocat un nou val de proteste pe Internet. Peste 3.000 de persoane au reactionat pe blogul lui Navalni, discutand despre o noua manifestatie marti.
Politia din Moscova a avertizat marti impotriva unei reuniuni neautorizate si a avertizat ca va aresta participantii. Fortele speciale ale Ministerului rus de Interne au fost trimise la Moscova pentru a 'asigura securitatea', conform unui responsabil al ministerului, ca urmare a unei demonstratii de opozitie care a reunit mii de persoane.
Iritat ca mai multe democratii occidentale au comentat cu ingrijorare desfasurarea scrutinului din Rusia, presedintele Dmitri Medvedev a declarat marti ca sistemul politic rus nu este problema Occidentului. El a fost iritat in special de raportul OSCE care denunta relatia prea apropiata dintre statul rus si partidul premierului Putin. 'Sa supravegheze alegerile, sa semnaleze neregulile este un lucru, dar starea sistemului politic nu este problema lor', a declarat Medvedev.
Cu toate acestea, directorul Institutului de Studii Politice, Serghei Markov, a declarat pentru Agerpres ca rezultatul in scadere al partidului Rusia Unita nu-l va impiedica pe Vladimir Putin, liderul partidului, sa castige alegerile prezidentiale din martie 2012 din primul tur de scrutin. El a declarat ca Rusia Unita va coopera la adoptarea legilor organice cu aliatul sau din legislatura trecuta, Rusia Justa. Politologul a incercat sa justifice rezultatul mai slab al partidului de la putere prin criza economica si discrepantele sociale. 'Rezultatul inregistrat de Rusia Unita la precedentul scrutin a fost unul foarte mare, de peste 60%, iar increderea in presedintele de atunci Vladimir Putin era de 70%. Este un nivel rareori intalnit si care nu se mentine indelung. Viata politica, de obicei, cunoaste si urcusuri, si coborasuri. Nu poti fi tot timpul in varf', a declarat Serghei Markov.