x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orașul New York returnează Italiei opere de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari

Orașul New York returnează Italiei opere de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari

08 Sep 2022   •   11:40
Orașul New York returnează Italiei opere de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari

Procurorul districtual din New York a returnat Italiei obiecte de artă furate în valoare de 19 milioane de dolari, scrie BBC.

Printre cele 58 de piese se numără un cap de marmură al zeiței Atena, datat în anul 200 î.Hr. și a cărui valoare este estimată la 3 milioane de dolari.

Artefactele furate au fost vândute muzeelor și comercianților privați de către infractori condamnați, a declarat procurorul general Alvin Bragg.

Acesta este cel mai recent efort al orașului de a returna bunurile jefuite în țara de origine - anul acesta au fost returnate obiecte în valoare de 66 de milioane de dolari.

Șeful unității de combatere a traficului de antichități din cadrul DA a promis că vor fi "multe alte confiscări și multe alte repatrieri".

Homeland Security a făcut parte din investigația pentru confiscarea și repatrierea acestor obiecte către italieni - 21 dintre acestea proveneau de la Metropolitan Museum of Art.

Anchetatorii au muncit ani de zile pentru a da de urma traseelor contrabandiștilor de artă și pentru a localiza obiectele care urmau să fie repatriate, potrivit oficialilor de la Homeland Security.

Giacomo Medici și Giovanni Franco Becchina se numără printre hoții condamnați care au folosit o rețea în toată Italia pentru a fura piese din situri nesupravegheate, potrivit biroului procurorului.

Acesta a declarat că grupul lui Medici a furat capul de marmură al Atenei dintr-un templu din centrul Italiei, și a fost expus la Met în 1996.

Pasquale Camera a fost un alt lider de grup care a organizat jafuri încă din anii 1960 în biserici și muzee, potrivit biroului.

Obiectele au fost în cele din urmă importate în SUA, unde au fost vândute miliardarului american Michael Steinhardt, căruia i s-a interzis acum să cumpere antichități după ce s-a constatat că obiectele pe care le deținea au fost furate și introduse ilegal în țară.

În 2021, Steinhardt a predat obiecte în valoare de 70 de milioane de dolari, ca parte a unui acord care garanta că nu se va confrunta cu acuzații penale.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: opere de arta