Serviciul federal de Securitate din Rusia a declasificat dosarele a milioane de victime ale represiunii staliniste, datănd din perioada 1920-1950. Documentele vor putea fi consultate de urmaşii victimelor in săli de lectură speciale.
Rudele victimelor represiunii staliniste vor avea acces la dosarele intocmite acestora de forţele de represiune. Anunţul a fost făcut de Serviciul federal de Securitate şi a fost preluat de mass-media internaţionale.
Torturi şi epurări. Obiectul documentelor declasificate il reprezintă persoanele care au fost inchise, torturate, trimise in lagăre din pricina epurărilor politice din perioada 1920-1950. Dosarele aduc noi dovezi privind regimul comunist sovietic şi abuzurile comise, inclusiv colectivizarea forţată, care a dus la moartea a aproape 10 milioane de persoane, sau epurarea politică a sute de mii de aşa-zişi "contrarevoluţionari" care au putrezit in lagăre.
SCEPTICI. Totuşi, istoricii şi militanţii pentru drepturile omului s-au arătat prudenţi faţă de iniţiativa Moscovei. "Salutăm această măsură, dar nu este senzaţională. Procesul de deschidere a arhivelor a inceput in perioada lui Boris Elţin, in 1992. Problema este că Serviciul Federal de Securitate (FSB, «urmaşul» KGB - n.r.) este cel care decide ce declasifică şi ce rămăne secret. Multe dintre aceste documente se referă la persoane care au fost deja reabilitate", a declarat Arseni Roginski, purtător de cuvănt al asociaţiei pentru drepturile omului Memorial. "Nu există nici o comisie independentă care să evalueze materialele. Relaţiile din timpul războiului dintre URSS şi alte state sunt complet excluse in ceea ce priveşte declasificarea, iar cele mai mari probleme sunt create de faptul că nu există un registru, iar găsirea documentelor este foarte dificilă", a mai spus el.