Marinarul roman G.N., in varsta de 53 de ani, a fost la un pas de moarte, din cauza unui chirurg italian, care a refuzat sa il opereze, invocand nationalitatea acestuia, informeaza ilgazzettino.it.
Romanul a suferit un atac de cord si singura lui sansa de supravietuire era un transplant de inima.
Medicii de la spitalul din Mestre (provincia Venetia) au chemat un cardiochirurg din Padova. Acesta a refuzat, insa, transplantul, scriind in fisa medicala ca romanul trebuie transferat in tara sa de origine 'pentru continuarea tratamentului si pentru a fi pus pe o lista de asteptare in vederea efectuarii transplantului'.
Medicii venetieni sustin chiar ca au fost socati sa isi auda colegul rastindu-se la ei, reprosandu-le faptul ca vor sa ii dea romanului inima unui italian. 'Inimile italienilor trebuie date italienilor', ar fi spus chirurgul din Padova. Giampetro Rupolo, directorul medical al spitalului din Padova, a declarat ca au fost urmate toate protocoalele medicale si ca, in conformitate cu legislatia locala (din Nordul Italiei), avand in vedere penuria de organe tragica, atunci cand un pacient strain nu se afla in listele nationale de asteptare pentru un transplant, poate fi transferat in tara de origine, daca acolo exista un centru de transplant.
Problema este insa, asa cum sublinieaza jurnalistii italieni, ca transferul se poate face doar intr-un caz care nu este urgent. Or, conform medicilor venetieni, lupta pentru salvarea vietii lui G.N. se desfasura contratimp, acesta fiind tinut in viata doar cu ajutorul unei inimi artificiale (aparat circulator extern). Transferul in Romania nu se putea face decat cu un avion special, pe care prefectura din Padova a refuzat sa il puna la dispozitie, tocmai fiindca pacientul putea fi operat in Italia. Prin urmare, medicii din Mestre au transferat pacientul la Udinese, la spitalul Santa Maria della Misericordia. Aici, romanul a fost operat, marti (la noua zile de la data examinarii de catre chirurgul din Padova), de o echipa condusa de profesorul Ugolino Livi si in scurt timp se va putea intoarce in Romania pe picioarele lui.
Conducerea spitalului din Mestre a scris o scrisoare de protest pe un ton indignat spitalului din Padova, aratand ca viata pacientului roman a fost pusa in pericol. Astfel, cazul a generat o disputa intre Autoritatea de Sanatate din Padova si Societatea 12 din Venetia, intrucat este vorba de o persoana (marinarul roman) angajata cu forme legale si pentru care contributiile de sanatate catre statul italian erau platite la zi de armatorul italian.
In disputa s-au impicat si politicienii, un reprezentant al Partidului Democrat solicitand explicatii din partea consilierului regional pentru sanatate si a altor oficiali cu atributii in domeniu si chiar discutarea problemei, in detaliu, la reuniunea Consiliului regional pentru Sanatate din data de 30 august, pentru a se determina daca este real criteriul conform caruia organele donate de italieni sa fie transplantate compatriotilor.