x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pălincă şi pâine de casă la inaugurarea pavilionului românesc

Pălincă şi pâine de casă la inaugurarea pavilionului românesc

de Anca Aldea    |    03 Mai 2010   •   00:00

Sâmbătă, cu o oră înaintea prânzului, pavilionul României la Expoziţia mondială de la Shanghai a fost deschis oficial marelui public, în prezenţa Comisarului general al ţării noastre la eveniment, Ferdinand Nagy, a trei omologi ai domniei sale - Iviţa Maricici (din Croaţia), Andraş Huszty (din Ungaria) şi Leo Delcroix (din partea Uniunii Europene) ­, precum şi a consulului general al României la Shanghai, Florin Tacu. Panglica pavilionului a fost tăiată de comisarul Nagy, de consulul Tacu, de directorul de protocol al Expo Shanghai, Rong Xiangqian, precum şi de preşedintele companiei Shanghai Zhongyuan Construction CO.LTD (firma care a executat lucrările), Chen Shichun. Înaintea evenimentului desfăşurat la pavilionul ţării noastre au avut loc două inaugurări speciale: deschiderea pavilionului UE, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cea a pavilionului Republicii Moldova, în prezenţa vicepremierului Valeriu Lazăr.


AŞTEPTĂRILE ROMÂNIEI
Cu aproximativ 30 de minute înaintea orei locale 11:00 (6:00, ora României), la intrarea principală în pavilionul ţării noastre denumit "Greenopolis-Megalopolisul verde" a început să se formeze o impresionantă coadă. Câteva sute de chinezi, dar şi curioşi de alte naţionalităţi au îngroşat şi alungit rândul zeci de minute în şir. Aşteptau liniştiţi, sub supravegherea forţelor de ordine - nelipsite de la nici un pavilion ­ să fie invitaţi în amfiteatrul din faţa scenei, unde li s-au pregătit mai multe spectacole de dans, muzică instrumentală şi vocală de pe la noi. Din când în când, pe lângă ei trecea câte un oficial, invitat special la evenimentul găzduit de delegaţia română. Demnitarii erau întâmpinaţi boiereşte - cu pălincă maramureşeană şi pâine de casă, servite de un grup de tineri din România şi China ­ doi flăcăi şi două fete. "Ne aşteptăm la şase luni de promovare intensă în China, pe două paliere: economic şi cultural", a declarat comisarul Nagy, insistând asupra mesajului "sincer, coerent şi corect" transmis întregii lumi de România. "Expoziţiile mondiale au devenit evenimente culturale importante care se adresează publicului larg. Acestea s-au transformat în spaţii destinate schimbului de idei cu privire la proiecte cu caracter global, precum şi cu privire la strategiile care să răspundă noilor provocări. Expoziţiile mondiale reprezintă totodată cadrul potrivit pentru stimularea cooperării economice",  a spus, la rândul său, consulul general al României la Shanghai, Florin Tacu.


MĂRUL NOSTRU, CA O CETATE
Pavilionul ţării noastre la Shanghai este reprezentat de un măr verde gigant, construit pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, după un concept românesc, şi structurat întocmai unui oraş ­ pavilionul oferă atracţii pentru petrecerea timpului liber (spectacole de dans, balet, teatru, muzică modernă şi clasică), atracţii culturale, educative şi culinare, precum şi un mediu pentru comunitatea oamenilor de afaceri interesaţi să investească în ţara noastră. Având un buget relativ modest - 27 de milioane de RON - România are o prestaţie decentă la cea mai mare expoziţie mondială a tuturor timpurilor. Eforturile delegaţiei detaşate la Shanghai aproape că au fost supraomeneşti. Cu toate acestea, întregul potenţial al ţării noastre nu este expus în procent de sută la sută "în lumina rampei" shanghaieze. De altfel, în primele ore după deschiderea oficială a pavilionului, nu mulţi au fost curioşii care s-au înghesuit să descopere muzeul aflat sub amfiteatru, în care se află câteva reproduceri după ceramica de Cucuteni; imaginile de pe monitoarele Touch Screen din "România de astăzi", însoţite de texte în limbile chineză şi engleză; sau Restaurantul Maria, amplasat în partea superioară a Mărului, unde se servesc atât bucate tradiţionale româneşti, cât şi chinezeşti. Cei mai mulţi dintre cei care au stat câteva ore bune în soarele torid ca să-şi facă o impresie despre ceea ce înseamnă România au preferat să se bucure de spectacolele pregătite de organizatori pe scena din amfiteatrul pavilionului, construit sub forma unei felii de măr în vârful căreia atârnă drapelul ţării noastre.

×
Subiecte în articol: externe