x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc: Libertatea de exprimare nu îndreptăţeşte insultarea credinţei altora, iar a ucide în numele lui Dumnezeu este o aberaţie

Papa Francisc: Libertatea de exprimare nu îndreptăţeşte insultarea credinţei altora, iar a ucide în numele lui Dumnezeu este o aberaţie

de Agerpres    |    15 Ian 2015   •   16:33
Papa Francisc: Libertatea de exprimare nu îndreptăţeşte insultarea credinţei altora, iar a ucide în numele lui Dumnezeu este o aberaţie

Libertatea de exprimare nu îndreptăţeşte 'insultarea' credinţei altora, a estimat joi Papa Francisc, adăugând că 'a ucide în numele lui Dumnezeu este o aberaţie', relatează AFP. 'Nu putem provoca, nu putem insulta credinţa celorlalţi, nu o putem lua în derâdere', a spus Suveranul Pontif, în avionul care l-a condus de la Colombo la Manila.

Libertatea de exprimare trebuie 'să se exercite fără a jigni', a mai afirmat Sfântul Părinte, care a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, despre libertatea de exprimare a caricaturiştilor împotriva religiilor, după recentul atentat jihadist de la Paris contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morţi.

'Fiecare are nu numai libertatea, dreptul, ci şi obligaţia de a spune ce gândeşte spre binele comun. Este legitimă folosirea acestei libertăţi, dar fără a ofensa', a subliniat Papa Francisc, pledând pentru exprimarea adevărului, mai ales în politică.  Este adevărat că 'nu se poate reacţiona violent', dar 'dacă un mare prieten o ponegreşte pe mama mea, se poate aştepta la un pumn', a mai spus papa.

Papa Francisc a condamnat totodată omorurile comise în numele religiei. 'Nu se poate jigni, porni război ori ucide în numele propriei religii, în numele lui Dumnezeu!', a evidenţiat acesta.

'Ceea ce se întâmplă în prezent (cu atentatele islamiste) ne miră, dar să ne gândim la Biserica noastră, câte războaie religioase am avut, să ne gândim la Noaptea Sfântului Bartolomeu (masacru declanşat de catolici împotriva protestanţilor din Franţa, în 1572). Şi noi am fost păcătoşi', a adăugat Sfântul Părinte.

Suveranul Pontif condamnase în repetate rânduri şi în cei mai fermi termeni atentatele de săptămâna trecută de la Paris, care au ucis 17 persoane.

×