x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc face precizări cu privire la homosexualitate și păcat

Papa Francisc face precizări cu privire la homosexualitate și păcat

de Anastasia Paul    |    31 Ian 2023   •   20:45
Papa Francisc face precizări cu privire la homosexualitate și păcat
Sursa foto: Vatican News

Papa Francisc își clarifică comentariile recente despre homosexualitate și păcat spunând că s-a referit doar la învățătura morală catolică potrivit căreia orice act sexual în afara căsătoriei este considerat un păcat.

El precizează, într-o notă, că acea învățătură alb-negru este supusă unor circumstanțe care ar putea elimina complet păcatul, scrie abcnews.go.com.

Suveranul Pontif a făcut prima oară aceste comentarii într-un interviu din 24 ianuarie 2023 pentru AP, în care a spus că legile care criminalizează homosexualitatea sunt „nedrepte” și că „a fi homosexual nu este o crimă”.

După cum face adesea, Papa Francisc și-a imaginat apoi o conversație cu cineva care a ridicat problema învățăturii oficiale a bisericii, care afirmă că actele homosexuale sunt păcătoase sau „intrinsec dezordonate ”.

„Bine, dar mai întâi să facem distincția între un păcat și o crimă. Este, de asemenea, un păcat să nufim lipsiți de caritate unul cu celălalt”,  a explicat Papa atunci.

Comentariile sale care cer dezincriminarea homosexualității au fost salutate de susținătorii LGBTQ drept o piatră de hotar care ar ajuta la stoparea hărțuirii și violenței împotriva persoanelor LGBTQ. Dar referirea acestuia la „păcat” a ridicat semne de întrebare dacă el credea că doar a fi gay este în sine un păcat.

Părintele James Martin, un iezuit american care conduce departamentul de sensibilizare pentru catolicii LGBTQ din SUA, i-a cerut Papei Francisc clarificări.

Francisc a reafirmat acum că homosexualitatea „nu este o crimă” și a spus că a vorbit „pentru a sublinia că incriminarea nu este nici bună, nici justă”.

„Când am spus că este un păcat, mă refeream pur și simplu la învățătura morală catolică, care spune că orice act sexual în afara căsătoriei este un păcat”, a scris Francisc în spaniolă, subliniind fraza finală.

Dar Francisc a remarcat că și această predare este supusă luării în considerare a circumstanțelor, „care pot reduce sau elimina greșeala”.

El a recunoscut că ar fi putut fi mai clar în comentariile sale dar a explicat că a folosit un „limbaj natural și conversațional” în interviu, care nu a cerut definiții precise.

„După cum puteți vedea, repetam ceva în general. Ar fi trebuit să spun: „Este un păcat, la fel ca orice act sexual în afara căsătoriei.” Aceasta înseamnă a vorbi despre „problema” păcatului, dar știm bine că morala catolică nu numai că ia în considerare acest aspect, ci și evaluează libertatea și intenția. Și aceasta, pentru orice fel de păcat”, a spus el.

Circa 67 de țări sau jurisdicții din întreaga lume incriminează activitățile sexuale consensuale între persoane de același sex, dintre care 11 pot sau impun pedeapsa cu moartea, potrivit The Human Dignity Trust, care lucrează pentru a pune capăt unor astfel de legi. Experții spun că și acolo unde legile nu sunt aplicate, ele contribuie la hărțuirea, stigmatizarea și violența împotriva persoanelor LGBTQ.

Învățătura catolică interzice căsătoriile homosexuale, susținând că sacramentul căsătoriei este o legătură pe viață între un bărbat și o femeie. Rezervă actul sexual pentru cuplurile căsătorite, în timp ce interzice contracepția artificială.

În pontificatul său de un deceniu, Pap Francisc a susținut această învățătură, dar a făcut ca sensibilizarea persoanelor LGBTQ să fie o prioritate. El a subliniat o abordare mai milostivă a aplicării doctrinei bisericești pentru a ajuta oamenii, mai degrabă decât a-i judeca.

×
Subiecte în articol: homosexualitate pacat papa francisc