Guvernul condus de Zinaida Greceanîi a primit astăzi votul de încredere al parlamentului de la Chişinău, în aplauzele comuniştilor şi criticile opoziţiei. Noul executiv a fost votat de 59 de deputaţi comunişti.
Deputatul comunist Iurie Muntean a declarat că prevederile din programul noului guvern vor fi binevenite pentru sporirea credibilităţii ţării, informează Agerpres. În opinia sa, este corectă abordarea politicii externe şi de continuare a eforturilor de integrare europeană, reglementarea în condiţii echitabile a conflictului transnistrean. PCRM salută şi decizia de a păstra în fond echipa actualului executiv. 'Votul de încredere reprezintă o acţiune menită pentru continuarea stabilităţii politice şi reformelor economice', a spus el.
Programul şi noul cabinet de miniştri a fost însă dur criticat de deputaţii din opoziţie. 'Programul este un pamflet electoral, iar guvernul nu va fi altceva decât o parte a staff-ului electoral al PCRM', a declarat liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. Programul nu conţine absolut nicio soluţie pentru criza economică ce afectează tot mai mult Republica Moldova şi reprezintă doar o abordare sfidătoare a problemelor importante cu care se confruntă ţara, a mai declarat liderul PLDM.
'Pretinsul text este doar un manifest electoral, o declaraţie politică ordinară şi o încercare de a găsi vinovaţii pentru declinul din ţară', a comentat şi Alexandru Oleinic, deputat din partea Alianţei Moldova Noastră. De câţiva ani se declară prioritatea integrării europene, dar în prezent Republica Moldova este cel mai departe de această instituţie, care cere instituţii democratice, justiţie independentă şi economie durabilă, a mai spus el.
Şi deputatul Partidului Liberal, Ana Guţu a declarat că programul demonstrează justeţea nevotării la funcţia de preşedinte a Zinaidei Greceanîi. 'Este un document sumar, un eseu pe tema liberă care se încadrează în strategia PCRM de promisiuni măgulitoare şi este scris aidoma unei lucrări a unei elev restanţier', a comentat ea.
Audierile programului şi componenţei guvernului a fost însoţită de critici şi acuzaţii reciproce şi chiar atac la persoană. Opoziţia şi comuniştii s-au huiduit reciproc. La un moment dat, preşedintele parlamentului, Vladimir Voronin a chemat salvarea pentru un deputat din opoziţie care încerca să-şi expună punctul de vedere după ce i-a fost închis microfonul. Voronin a făcut aluzii jignitoare şi la alţi deputaţi din opoziţie, în timp ce aceştia au acuzat-o pe Greceanîi pentru lipsă de profesionalism, iar pe Voronin că încalcă legislaţia în conducerea parlamentului.
Actualul guvern Greceanîi îşi va exercita mandatul până la formarea viitorului parlament, care va rezulta după alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc la finele verii. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro