x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidele din Catalonia cer întoarcerea lui Carles Puigdemont în funcția de președinte

Partidele din Catalonia cer întoarcerea lui Carles Puigdemont în funcția de președinte

10 Ian 2018   •   15:50
Partidele din Catalonia cer întoarcerea lui Carles Puigdemont în funcția de președinte

Două partide mari pro-independență din Catalonia au încheiat o înțelegere prin care Carles Puigdemont ar putea fi reales președinte al regiunii, la trei luni după ce acesta a zburat în Belgia, ca urmare a deciziei guvernului Spaniei de a-l judeca pentru rolul pe care l-a avut în referendumul ilegal de pe teritoriul Cataloniei, cât și pentru declarația unilaterală de independență, scrie The Guardian.

Partidul lui Puigdemont, Împreună pentru Catalonia, a ajuns la o înțelegere cu fostul partener de coaliție, Partidul Catalan Republican de Stânga (ERC), marți seară, pentru a oferi partidelor pro-independență o majoritate în consiliul parlamental, la adunarea regională de săptămâna viitoare.

Un purtător de cuvânt al lui Carles Puigdemont a spus că sub acest pact cele două partide vor „merge mai departe cu acest nouă legislatură cu Puigdemont ca președinte”.

În orice caz, nu este clar cum această înțelegere va funcționa în practică, în condițiile în care Puigdemont va fi arestat când se va întoarce în Spania, sub acuzații de rebeliune, dezordine și folosirea necorespunzătoare a fondurilor publice, legate de campania secesionistă.

Purtătorul de cuvânt al ERC a declarat că echipa juridică a partidului analizează dacă Puigdemont ar putea fi investit prin videoconferință sau dacă unul dintre deputații săi vor citi discursul pe care candidații prezidențiali trebuie să îl prezinte înainte ca votarea să aibă loc în sesiunea de investitură.

×