Patru foşti ambasadori ai Statelor Unite ale Americii în România au semnat un articol de opinie în cotidianul Washington Post. Jin Rosapepe, ambasador în mandatul preşedintelui Clinton, J.D Crouch şi Michael Guest, ambasadori în timpul Administraţiei George W. Bush şi Mark Gitenstein, ambasador în timpul Administraţiei Obama, fac o pledoarie pentru relaxarea condiţiilor de acceptare în Programul Visa Waiver a reprezentanţilor ţărilor prietene Americii, inclusiv ţara noastră.
“O componentă neglijată, dar extrem de importantă, a reformei imigraţiei ar fi modernizarea manierei în care SUA îşi tratează vizitatorii – oameni de afaceri, turişti şi rude ale americanilor – din ţările prietene. Legislaţia Senatului privind imigraţia cuprinde o măsură vizând reorganizarea Programului Visa Waiver. Camera Reprezentanţilor trebuie să se alăture acestei iniţiative de relaxare a acestui program-cheie. Tergiversarea pune la grea încercare relaţiile cu aliaţii Americii şi chiar oprelişti economiei”, afirmă cei patru în editorialul lor.
Visa Waiver Program (VWP) permite cetăţenilor din anumite ţări să călătorească în SUA în scopuri turistice sau de afaceri în SUA în scopuri turistice sau de afaceri pe o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a fi nevoiţi să obţină o viză.
Programul a fost înfiinţat în 1986, pentru a elimina barierele inutile, de a stimula industria turismului şi de a permite Departamentului de Stat să-şi canalizeze resursele consulare în alte domenii.
Nu toate statele fac parte din VWP şi nu toţi cetăţenii din ţările VWP sunt eligibili pentru a utiliza acest program. Turiştii VWP au obligaţia de a face o cerere pentru autorizaţie prin intermediul sistemului electronic de autorizare pentru turism (ESTA), urmând să fie verificaţi la intrarea în Statele Unite şi înscrişi în cadrul Departamentului de Securitate al Programului US-VISIT.
România poartă negocieri de mulţi ani cu Administraţiile americane, pentru a fi inclusă în acest program, dar cea mai importantă piedică o reprezintă rata mare de refuz a aplicaţiilor pentru viza americană. Unul dintre criteriile de admitere este ca indicele de refuz al aplicaţiilor pentru viză să fie mic – calculat la nivel naţional; indicele de încălcare a termenilor de acordare a vizelor să fie mai mic de 2% din numărul total al cetăţenilor din statul respectiv care au călătorit în anul fiscal anterior pe teritoriul SUA.
Restricționarea dreptului de călătorie pentru cetățenii națiunilor proamericane, care respectă legile, încarcă inutil activitatea oficiilor consulare, care ar trebui să fie focalizată pe combaterea terorismului și infracționalității. Totodată, costă economia SUA miliarde de dolari, expunându-ne unui dezavantaj competitiv, în special în raport cu unele țări europene. Conform unui comunicat de anul trecut al Asociației de Turism a Statelor Unite, vizitatorii din țările incluse în VWP au cheltuit 61 de miliarde de dolari în SUA, în 2010, generând încasări din taxe de 9 miliarde de dolari și susținând 433.000 de locuri de muncă. Un program extins și refocusat va atrage mai mulți turiști care vor să își viziteze familiile, să facă afaceri și să cheltuiască în Statele Unite. În același timp, reformarea programului ar ajuta securizarea granițelor SUA. Națiunile incluse în program trebuie să îndeplinească anumite condiții de securitate, inclusiv să mențină anumite standarde de impunere a legii și practici de combatere a terorismului”, se spune în editorial.