Ministerul de Externe din Singapore a cerut ieri Guvernului român ca fostul însărcinat cu afaceri Silviu Ionescu să fie măcar cercetat şi acuzat potrivit legii din România.
Autorităţile singaporeze ceruseră iniţial ca Ionescu "să fie convins să revină în Singapore pentru a fi judecat" pentru producerea accidentului rutier din 15 decembrie 2009, în care o persoană care fusese lovită de maşina diplomatului român a decedat. Ionescu a dclarat recent unui cotidian central că dacă ar fi judecat în Singapore, ar fi spânzurat.
Comunicatul MAE din Singapore este, de fapt, răspunsul la întrebările puse de ziariştii locali în legătură cu declaraţia făcută de Ministerul de Justiţie din România, din data de 9 aprilie. La acea dată, Ministerul român al Justiţiei sugera într-un comunicat că nu-l poate aresta pe Ionescu în vederea extrădării, deoarece diplomatul beneficiază de imunitate diplomatică. Însă "poziţia Guvernului României, până în acest moment", a fost că nu-l poate obliga pe Ionescu să revină în Singapore, "nu pentru că are imunitate diplomatică, ci pentru că nu există un tratat de extrădare între Singapore şi România", se precizează în document.
Or, purtătorul de cuvânt al MAE singaporez, citat de channelnewsasia.com, a declarat că din ancheta judiciară făcută în acest caz rezultă clar că "Ionescu a folosit automobilul Ambasadei României în calitate privată şi pentru scopuri personale" şi, în conseciţă, nu mai poate beneficia de imunitate diplomatică. MAE din Singapore invocă în acest sens "prevederile articolului 39.2 din Convenţia de la Viena asupra relaţiilor diplomatice.
În comunicatul autorităţilor singaporeze este citat şi ambasadorul român în Singapore, Aurelian Neagu, care a afirmat într-o întâlnire la sediul MAE din Singapore, la 11 februarie, că evenimentele din 15 decembrie 2009 reprezintă "responsabilitatea lui Ionescu ca persoană, şi nu ca diplomat român".
PROPRIETATE CONFISCATĂ
Deocamdată, potrivit tot channelnewsasia.com, o proprietate din Bucureşti a fostului însărcinat cu afaceri a fost pusă sub sechestru de firma de asigurări NTUC Income, cea care a asigurat automobilul ambasadei române implicat în accident. Potrivit MediaCorp, sechestrul a fost instituit de firma de asigurări în data de 3 februarie, cu scopul despăgubirii eventuale a victimelor accidentului din 15 decembrie 2009 sau familiile acestora. După zece zile de la accident, una dintre victime, Tong Kok Wai, a murit din acuza rănilor grave suferite. Celelalte două persoane care au fost lovite de maşina pe care o conducea Ionescu, Bong Hwee Haw şi Haris Abu Talib, au cerut deja despăgubiri firmei de asigurare, mai precizează acceaşi sursă.
SPĂNZURAT
După accident, Ionescu a susţinut că nu el se afla la volanul maşinii respective şi că aceasta fusese furată din curtea ambasadei înainte de producerea accidentului. Unui cotidian central el a declarat zilele trecute că Guvernul din Singapore "i-a înscenat totul", pentru că atât timp cât el s-a aflat la post în Singapore, a trimis în ţară, către Guvernul României, "foarte multe materiale sensibile despre ce se întâmplă în Singapore", acestea fiind informări de serviciu, cu caracter strict secret, pe care refuză să le dezvăluie deocamdată, precizând că va face acest lucru doar "atunci când va fi cazul", referindu-se la un eventual proces. Ionescu a mai spus că se teme de faptul că, dacă va fi judecat în Singapore, ar putea fi "spânzurat" acolo sau "asasinat din răzbunare".