x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planul lui Trump pentru Ucraina, dacă va câștiga Casa Albă

Planul lui Trump pentru Ucraina, dacă va câștiga Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    26 Iun 2024   •   07:00
Planul lui Trump pentru Ucraina, dacă va câștiga Casa Albă

​​​​​​​Fără a oferi detalii, imprevizibilul Donald Trump anunțase recent că ar putea încheia rapid războiul din Ucraina, dacă îl va învinge pe președintele Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie. Doi consilieri apropiați ai candidatului republican în cursa pentru Casa Albă au lămurit acum în ce anume ar consta inițiativa fostului lider american. Cei doi i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, prin care Trump ar transmite Kievului că va primi mai multe arme americane doar dacă va intra în negocieri de pace cu Moscova.

În același timp, Statele Unite ar avertiza Kremlinul că orice refuz de a negocia ar avea ca rezultat creșterea sprijinului american pentru Ucraina, a anunțat, într-un interviu acordat în exclusivitate agenției Reuters, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, unul dintre consilierii lui Trump pentru securitate națională.

Conform planului elaborat de Kellogg și Fred Fleitz, ambii foști șefi de stat major în Consiliul Național de Securitate al lui Trump, în timpul președinției sale din perioada 2017-2021, s-ar putea ajunge astfel la o încetare a focului, bazată pe liniile de luptă predominante în momentul tratativelor de pace.

Ei i-au prezentat strategia lor lui Trump, iar fostul președinte a răspuns favorabil, a dezvăluit Fleitz. „Nu susțin că a fost de acord cu aceasta sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din ea, dar am fost încântați să primim feedback-ul pe care l-am obținut”, a spus el.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a spus că numai declarațiile făcute de către candidatul republican la președinție sau de către membrii autorizați ai campaniei sale ar trebui să fie considerate „oficiale”.

Schimbare majoră de strategie a SUA

Strategia prezentată de Kellogg și Fleitz este cel mai detaliat plan elaborat până acum de către colaboratorii lui Trump, cel care declarase în stilul său caracteristic, fără a oferi niciun detaliu, că ar putea rezolva rapid războiul din Ucraina, dacă îl va învinge pe Biden în lupta pentru Casa Albă.

Propunerea ar marca o schimbare majoră a poziției SUA în privința războiului și ar întâmpina atât opoziția aliaților europeni ai Americii, cât și pe cea a Partidului Republican, al lui Trump.

Până acum, Biden a insistat în mod constant pentru acordarea unui ajutor mai mare Kievului, iar administrația sa nu a exclus o eventuală aderare a Ucrainei la NATO. Deocamdată, la începutul lunii iunie, Joe Biden și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani.

De cealaltă parte, în timpul unui interviu acordat săptămâna trecută, Trump a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina și s-a arătat sceptic în privința transformării Ucrainei în membru NATO. 

El a mai precizat că, dacă va fi ales, va acționa rapid pentru a reduce ajutorul militar și financiar acordat Kievului.

În acest context, elementele de bază ale planului lui Trump pentru Ucraina au fost prezentate într-un document de cercetare elaborat de „America First Policy Institute”, un grup de reflecție apropiat de miliardarul american, în care Kellogg și Fleitz dețin funcții de conducere.

Kellogg a afirmat că ar fi esențial ca Rusia și Ucraina să se așeze rapid la masa negocierilor, dacă Trump câștigă alegerile.

„Le transmitem ucrainenilor următorul mesaj: «Trebuie să vă așezați la masa negocierilor! Dacă nu faceți asta, sprijinul din partea Statelor Unite va dispărea!»”, a spus el. 

„Concomitent, îi transmitem lui Putin: «Trebuie să vii la masa tratativelor, iar dacă nu faci asta, atunci le vom da ucrainenilor tot ce au nevoie pentru a te distruge pe linia frontului!»”, a adăugat Kellogg.

Aderarea la NATO, în așteptare

Potrivit documentului elaborat de grupul de reflecție, Moscova ar fi ademenită la negocieri și prin promisiunea de a amâna pentru o perioadă prelungită aderarea Ucrainei la NATO.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Până la obținerea, de către Rusia, a anumitor câștiguri teritoriale în ultimele luni, liniile frontului abia se mișcaseră de la sfârșitul acelui an, în pofida zecilor de mii de morți din rândul ambelor părți, într-un război fără sfârșit, care marchează cele mai sângeroase lupte din Europa, de la al Doilea Război Mondial.

Fleitz susține că, potrivit acestui plan, Ucraina nu trebuie să cedeze Rusiei, în mod oficial, teritoriul său. Totuși, a precizat el, este puțin probabil ca Ucraina să recâștige controlul efectiv asupra întregului său teritoriu pe termen scurt.

„Îngrijorarea noastră este că acesta a devenit un război de uzură, care va ucide o întreagă generație de tineri”, a mai spus el.

O pace durabilă în Ucraina ar necesita garanții de securitate suplimentare pentru Ucraina, au mai afirmat, la unison, Kellogg și Fleitz. Cel din urmă a adăugat că „înarmarea Ucrainei până în dinți” va fi, probabil, un element-cheie al acestei garanții.

Reacții contradictorii

„Președintele Trump a declarat în repetate rânduri că o prioritate absolută în al doilea său mandat va fi negocierea rapidă a încetării războiului dintre Rusia și Ucraina”, a precizat Cheung, purtătorul de cuvânt al Trump. 

„Războiul dintre Rusia și Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Donald J. Trump ar fi fost președinte. Este atât de trist!”, a mai comentat el.

În schimb, echipa de campanie a lui Biden a declarat că Trump nu are niciun interes să îl înfrunte pe Putin.

„Donald Trump îl laudă pe Vladimir Putin de fiecare dată când are ocazia și a spus clar că nu se va opune lui Putin și nu va apăra democrația”, a afirmat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a lui Biden, James Singer.

De cealaltă parte, Kremlinul a anunțat că orice plan de pace propus de o posibilă viitoare administrație Trump ar trebui să reflecte realitatea din teren, însă președintele rus Vladimir Putin rămâne deschis la discuții.

„Valoarea oricărui plan constă în nuanțe și în luarea în considerare a stării reale a lucrurilor din teren”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Reuters.

„Președintele Putin a spus în repetate rânduri că Rusia a fost și rămâne deschisă tratativelor, luând în calcul realitatea din teren. Noi rămânem deschiși negocierilor”, a mai precizat el.

Până ieri după-amiază, Ministerul de Externe al Ucrainei nu răspunsese solicitărilor Reuters de a comenta acest plan.

Cadou pentru Moscova

Din rațiuni diferite, planul ar putea fi întâmpinat cu ostilitate atât de aliații europeni ai SUA, cât și de Partidul Republican, al lui Trump.

Fără îndoială, mulți republicani vor fi reticenți față de perspectiva de a plăti și mai multe resurse pentru Ucraina în cadrul acestei inițiative. Ei reamintesc de aproape fiecare dată că Statele Unite au cheltuit deja peste 70 de miliarde de dolari pe ajutorul militar furnizat Ucrainei, de la începutul invaziei Moscovei.

„Ceea ce susținătorii lui Trump doresc să facă este să reducă ajutorul, dacă nu chiar să închidă robinetul”, susține Charles Kupchan, cercetător principal la „Council of Foreign Relations”, organizație americană non-profit, nepartizană, specializată în politică externă a Statelor Unite și afaceri internaționale.

Putin a declarat luna aceasta că războiul s-ar putea încheia, dacă Ucraina ar fi de acord să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să cedeze patru provincii din estul și sudul țării, revendicate de Rusia.

Pe de altă parte, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, de săptămâna trecută, ambasadorii francez și britanic și-au reafirmat punctul de vedere, conform căruia pacea poate fi discutată doar atunci când Rusia se retrage de pe teritoriul ucrainean, poziție împărtășită, evident, și de Kiev.

Mai mulți analiști și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că planul lui Kellogg și Fleitz ar putea oferi Moscovei un avantaj în discuții.

„Ceea ce descrie Kellogg este un proces înclinat spre cedarea de către Ucraina a întregului teritoriu pe care Rusia îl ocupă acum”, este de părere Daniel Fried, fost asistent al secretarului de stat, specializat pe problema relațiilor cu Rusia. 

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: plan Trump ucraina casa alba