x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politica lui Sarkozy privind romii, un eşec răsunător

Politica lui Sarkozy privind romii, un eşec răsunător

de Marina Constantinoiu    |    04 Aug 2011   •   21:00

Incidentele violente dintre romii fran­cezi si politie, petrecute acum un an, au fost pretextul pentru ca Guvernul de la Paris sa-si inaspreasca politica vizavi de romii veniti din tarile din Est. La 28 iulie 2010, in urma unei reuniuni la varf, la Palatul Ély­sée, Presedintia Frantei decidea o serie de masuri antiromi: desfiintarea, in trei luni, a jumatate dintre cele aproa­pe 600 de tabere ilegale de romi, ex­pul­zarea spre tarile de origine – Ro­ma­nia si Bulgaria – a romilor clandestini, taierea ajutoarelor etc. Care este bilantul acestei campanii dupa un an? Analistii si presa sunt de acord ca avem de-a face cu un esec. In plus, o reprezentanta a organizatiei Mé­de­ci­ns du Monde sustine ca starea de sanatate a romilor de origine romana din regiunea Parisului este agravata de hartuirea acestora de au­tori­tati.

Jalila Bouzid, coordonator al Me­de­cins du Monde, examineaza, pentru cotidianul Le Monde, cazul a apro­­ximativ 200 de romi originari din orasul roman Alexandria care tra­iesc la periferia Parisului, in zona Aubervilliers.

Potrivit acesteia, discursul rostit de presedintele Nicolas Sarkozy in urma cu un an la Grenoble nu a schim­bat cu nimic situatia in privinta expulzarii romilor. "Mobilizarea fortelor de ordine nu are nici un in­teres, pentru ca grupurile evacuate se instaleaza in alte locuri. Insa exista alte forme de hartuire practicate de politie, precum retineri nejustificate, confiscarea instrumentelor de cantat sau interventii cu cagule pe fete", explica specialista, subliniind ca intreaga situatie nu face decat sa inrautateasca starea de sanatate a romilor din Franta.

La randul sau, cotidianul brita­nic The Independent comenteaza ca incercarea lipsita de onoare a lui Nicolas Sarkozy de a hartui romii din Franta a fost un esec, pentru ca romii repatriati in Bulgaria si Romania s-au intors si traiesc in conditii mai dure, iar adevarul trist este ca presedintele stia ce se va intampla.

El a vrut insa sa imprumute retori­ca partidului de extrema-dreapta Frontul National, intr-o incercare de a-si imbunatati procentele din sondaje.

Adultii si-au pierdut locurile de munca, copiii si-au intrerupt scoala, accesul la apa si electricitate a fost taiat, iar programele de vaccinare oprite. Presiunea si intimidarile din partea politiei au crescut, iar tabere ale romilor au fost atacate cu coc­teiluri Molotov.

×