Incidentele violente dintre romii francezi si politie, petrecute acum un an, au fost pretextul pentru ca Guvernul de la Paris sa-si inaspreasca politica vizavi de romii veniti din tarile din Est. La 28 iulie 2010, in urma unei reuniuni la varf, la Palatul Élysée, Presedintia Frantei decidea o serie de masuri antiromi: desfiintarea, in trei luni, a jumatate dintre cele aproape 600 de tabere ilegale de romi, expulzarea spre tarile de origine – Romania si Bulgaria – a romilor clandestini, taierea ajutoarelor etc. Care este bilantul acestei campanii dupa un an? Analistii si presa sunt de acord ca avem de-a face cu un esec. In plus, o reprezentanta a organizatiei Médecins du Monde sustine ca starea de sanatate a romilor de origine romana din regiunea Parisului este agravata de hartuirea acestora de autoritati.
Jalila Bouzid, coordonator al Medecins du Monde, examineaza, pentru cotidianul Le Monde, cazul a aproximativ 200 de romi originari din orasul roman Alexandria care traiesc la periferia Parisului, in zona Aubervilliers.
Potrivit acesteia, discursul rostit de presedintele Nicolas Sarkozy in urma cu un an la Grenoble nu a schimbat cu nimic situatia in privinta expulzarii romilor. "Mobilizarea fortelor de ordine nu are nici un interes, pentru ca grupurile evacuate se instaleaza in alte locuri. Insa exista alte forme de hartuire practicate de politie, precum retineri nejustificate, confiscarea instrumentelor de cantat sau interventii cu cagule pe fete", explica specialista, subliniind ca intreaga situatie nu face decat sa inrautateasca starea de sanatate a romilor din Franta.
La randul sau, cotidianul britanic The Independent comenteaza ca incercarea lipsita de onoare a lui Nicolas Sarkozy de a hartui romii din Franta a fost un esec, pentru ca romii repatriati in Bulgaria si Romania s-au intors si traiesc in conditii mai dure, iar adevarul trist este ca presedintele stia ce se va intampla.
El a vrut insa sa imprumute retorica partidului de extrema-dreapta Frontul National, intr-o incercare de a-si imbunatati procentele din sondaje.
Adultii si-au pierdut locurile de munca, copiii si-au intrerupt scoala, accesul la apa si electricitate a fost taiat, iar programele de vaccinare oprite. Presiunea si intimidarile din partea politiei au crescut, iar tabere ale romilor au fost atacate cu cocteiluri Molotov.