x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politica spaniola, paralizata de Catalonia!

Politica spaniola, paralizata de Catalonia!

06 Dec 2017   •   13:09
Politica spaniola, paralizata de Catalonia!

Bugetul pe 2018 lasat in suspans, o reforma constitutionala care bate pasul pe loc... Departe de a fi o simpla problema teritoriala, criza din Catalonia palalizeaza politica spaniola in ansamblul ei.

 

Scandalul generat de independenta a agravat problemele Parlamentului national, deja profund divizat: partidele, care se confrunta pe tema Cataloniei, nu reusesc sa se puna de acord in legatura cu multe alte subiecte. "Vom asista la o legislatura exceptional de putin productiva", a prezis analistul Jose Fernandez Albertos. De la inceputul acesteia, in noiembrie 206, au fost votate doar 9 legi ordinare, fata de 48 in 2015 si 36 in 2014. 

Primul punct de blocaj, bugetul de stat pentru 2018

Pentru orice text depus in parlament, Guvernul premierului conservator Mariano Rajoy, care nu dispune de majoritate absoluta in camera inferioara, are nevoie, pentru a obtine un vot favorabil, de sustinerea a cinci deputati ai Partidului nationalist basc (PNV). Daca anul trecut, bascii au fost de partea lui Rajoy, acum ei refuza sa votezebugetul, atata timp cat Catalonia va ramane sub tutela Madridului, masura impusa dupa proclamarea independentei de catre parlamentul regional, in 27 octombrie.

Chestiunea teritoriala

Umbra crizei catalane planeaza, de asemenea, asupra unei reforme teritoriale ceruta de toate partidele. Cele 17 regiuni ale Spaniei se bucura de o autonomie generoasa, dar mai multe dintre ele se considera nedreptatite si cer o finantare mai adaptata nevoilor lor.

Solutia ar consta in ameliorarea sistemului existent, ceea ce ar presupune insa o ambitioasa modificare a Constitutiei din 1978. Rajoy incearca insa sa traga de timp. "Nu se poate vorbi de o reforma a Constitutiei fara a stii dinainte si cu exactitate ce reforma trebuie sa facem", a spus recent premierul.

"Problema este ca avem un guvern care nu isi asuma nici un fel de initiativa politica", a venit replica liderului socialistilor spanioli, Pedro Sanchez. In aceste conditii, a comentat Jose Fernandez Albertos "nu mai este prea mult loc pentru un acord privind continutul unei reforme constitutionale".

×
Subiecte în articol: Spania Catalonia politica