x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia se opune reducerii cu 15% a consumului de gaze naturale

Polonia se opune reducerii cu 15% a consumului de gaze naturale

27 Iul 2022   •   16:18
Polonia se opune reducerii cu 15% a consumului de gaze naturale

Polonia se opune reducerii cu 15% a consumului de gaze naturale, deși acordul UE a fost deja încheiat iar Varșovia a votat favorabil în Consiliul UE.

Acordul este voluntar pentru statele comunitare dar acesta poate să devină obligatoriu dacă situația se agravează, pe fondul reducerii semnificative a livrărilor de gaze rusești. 

Ministrul polonez al Mediului Anna Moskwa a declarat că nu este ''necesară reglementarea folosirii gazelor''.

''Depozitele noastre de gaze sunt pline, PGNiG lucrează la investiţii urgente pentru a-şi creşte capacitatea, livrările de gaze rămân stabile şi nici măcar nu este folosită întreaga capacitate de distribuţie. Deci 'nu vor fi impuse limitări la consum în Polonia'' a precizat oficialul polonez.

De asemenea, ea a explicat că reducerea livrărilor de gaze rusești la circa 20% din capacitatea Nord Stream1, ''nu va afecta semnificativ Polonia''.
''Când temperaturile vor scădea, în octombrie, va fi pus în funcţiune Baltic Pipe, gazoduct a cărui capacitate va creşte treptat și se așteaptă finalizarea probelor interconectorului cu Slovacia''.
Conducta Baltic Pipe va transporta gaze din Norvegia către Polonia, de circa 10 miliarde de metri cubi pe an.

Și purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a spus că ţara sa ''nu este obligată să reducă automat cantitatea de gaze consumată'' şi a insistat că cel mai important lucru este ''să garanteze securitatea energetică poloneză şi interesele polonezilor''.

Compania PGNiG a transmis cădeocamdată nu are cunoştinţă despre ''măsurile care vor fi luate la nivel naţional pentru implementarea acordului UE asupra gazelor''.

Planul Comisiei Europene de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale în perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023 a stârnit nemulțumiri în mai multe state UE, printre care Spania, Portugalia, Italia, Ungaria. Dar acordul a fost în cele din urmă aprobat sub o formă mai flexibilă. Singurul stat care nu a semnat este Ungaria.
''Este o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare care ignoră complet interesele naţionale. Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaze pe care gospodăriile şi companiile nu-l pot folosi? Este o inepţie'', a declarat șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto. 

×
Subiecte în articol: Polonia gaze