x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul japonez anunță remanierea cabinetului său

Premierul japonez anunță remanierea cabinetului său

06 Aug 2022   •   18:30
Premierul japonez anunță remanierea cabinetului său
Sursa foto: flickr.com

Premierul japonez Fumio Kishida își va remania cabinetul săptămâna viitoare pentru a aborda probleme din ce în ce mai importante, printre care coronavirusul, inflația, afacerile din Taiwan și măsurile de stimulare economică, a declarat acesta sâmbătă, citat de Reuters.

„Trebuie să pornim o nouă formațiune cât mai curând posibil, având în vedere diferitele probleme”, a declarat el într-o conferință de presă la Hiroshima, după ce a participat la comemorarea a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume în oraș.

Kishida nu a dat detalii despre schimbările din cabinetul său, dar cotidianul Yomiuri a relatat anterior că, probabil, îl va înlocui pe ministrul Apărării Nobuo Kishi, având în vedere problemele sale de sănătat.

Apărarea se află în centrul atenției în contextul în care, în ultimele zile, tensiunile dintre Taiwanul autoguvernat și China continentală au crescut.

O creștere recentă a COVID la un număr record de infecții ridică o altă problemă pentru guvern.

O reorganizare a cabinetului și a oficialilor din partidul de guvernământ era programată pentru începutul lunii septembrie, după un serviciu memorial pentru fostul premier Shinzo Abe, care a fost împușcat mortal luna trecută, dar Kishida a devansat-o pentru a aborda scăderea aprobării cabinetului în sondaje, potrivit Yomiuri.

Remanierea vine după ce guvernul de coaliție conservator al lui Kishida și-a mărit majoritatea în camera superioară a parlamentului în alegerile din iulie, care au avut loc la două zile după moartea lui Abe.

Kishi, în vârstă de 63 de ani, fratele mai mic al regretatului Abe, a fost ministru al apărării din septembrie 2020.

Agenția de știri Jiji a relatat vineri că ministrul de Finanțe, Shunichi Suzuki, va fi păstrat, iar ministrul Industriei, Koichi Hagiuda, fie va fi păstrat, fie mutat într-un alt post important.

Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi și secretarul-șef al cabinetului Hirokazu Matsuno, precum și vicepreședintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la guvernare, Taro Aso, și secretarul general Toshimitsu Motegi, și-ar păstra, de asemenea, cel mai probabil, posturile, a mai relatat Yomiuri.

În cadrul conferinței de presă, Kishida a fost întrebat și despre Biserica Unificării, un grup religios din care făcea parte mama bărbatului care l-a împușcat pe Abe și despre care s-a raportat că ar fi avut legături deosebit de strânse cu facțiunea lui Abe din PDL.

Kishida a declarat că va ordona cabinetului să examineze orice legături între biserică și membrii cabinetului, inclusiv miniștri adjuncți.

„Din câte știu, eu personal nu am nicio legătură cu acest grup”, a spus el.

Într-un sondaj de opinie realizat la 30-31 iulie de agenția de știri Kyodo, peste 80% dintre respondenți au declarat că relația dintre Biserica Unificării și politicieni trebuie dezvăluită, iar 53% și-au exprimat opoziția față de o înmormântare de stat pentru Abe.

Kishida a declarat că este potrivit ca guvernul să organizeze o înmormântare de stat, având în vedere că Abe a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei moderne, dar și circumstanțele în care a murit în timpul „însăși fundamentului democrației”, referindu-se la campania electorală.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: japonia