x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa străină: România îşi alege viitorul

Presa străină: România îşi alege viitorul

04 Noi 2014   •   17:55
Presa străină: România îşi alege viitorul

Corespondenţii în România ale publicaţiilor Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Der Standard (Austria) marşează şi marţi pe evenimentele de la secţiile de votare din străinătate, în tentativa de a acredita ideea că acţiunile ar fi fost premeditate de tabăra unui anumit candidat. Televiziunea de ştiri din Germania, n-tv, prezintă o analiză a alegerilor din România într-un reportaj intitulat:”Alegeri în a doua cea mai săracă ţară a UE: România îşi alege viitorul”. Jurnaliştii germani încearcă să atragă atenţia asupra adevăratelor probleme cu care se confruntă România.

Importanţa noului preşedinte

“Corupţia, recesiunea şi starea precară a statului de drept sunt doar trei exemple de probleme grave cu care se confruntă România. Cetăţenii vor decide cine are dreptul să se ocupe de soluţionarea lor. Există un favorit clar. Cu aproape 41%, premierul Victor Ponta s-a impus categoric în faţa celorlalţi 13 candidaţi. Alegerile prezidenţiale sunt considerate un test important pentru România, membru NATO şi UE, într-un moment în care în Ungaria sunt probleme cu democraţia, iar relaţia dintre UE şi Rusia este la pământ din cauza crizei din Ucraina. Noul preşedinte va stabili cine va ocupa funcţia de premier şi se va confrunta cu o serie de probleme grave, printre care şi economia aflată în recesiune”, notează jurnaliştii de la n-tv.

Strategie câştigătoare

Handelsblatt scoate în evidenţă succesul strategiei electorale a premierului Victor Ponta. “Actualul premier Victor Ponta se află în mijlocul unor români tineri şi simpatici, flancat de un uriaş panou electoral. 'Mândru că sunt român' - acesta este sloganul său. Strategia din campania electorală pentru fotoliul prezidenţial, în care a marşat în special pe unitate naţională, a funcţionat. Ponta este la un pas de împlinirea unui vis. Chiar dacă nu a obţinut o majoritate absolută încă din primul tur, victoria sa în turul doi este catalogată la Bucureşti ca fiind sigură. Distanţa faţă de contracandidatul liberal, Klaus Iohannis, este prea mare. Dacă va pasa suficiente voturi către Ponta, ocupantul locului trei, Călin Popescu Tăriceanu, ar putea deveni noul premier al României”, scrie sursa citată.

Cu cine votează maghiarii?
Votul maghiarilor ar putea conta semnificativ pentru rezultatul final al alegerilor. Presa de la Budapestă comentează rezultatele din primul tur dintr-o perspectivă diferită. “Victor Ponta a doborât multe recorduri la alegerile de duminică, însă nu a fost suficient pentru a câştiga din primul tur. Avantajul nu este confortabil, competitţa rămâne deschisă, şi chiar dacă Ponta porneşte cu prima şansă, nu este exclusă o surpriză din partea etnicului german. Pentru turul doi, deocamdată doar Tăriceanu este de partea lui Ponta, însă sprijinul său nu va fi suficient pentru garantarea câştigării alegerilor. UDMR se va decide joi, însă, indiferent de decizia lor, Transilvania şi maghiarii îl preferă pe Iohannis. În afara judeţului Hunedoara şi a celor secuieşti, Iohannis şi-a adjudecat voturile din Transilvania, însă dincolo de Carpaţi n-a reuşit să se impună nicăieri. În ciuda înfrângerii din Transilvania, Ponta a scris istorie pentru PSD cu cel mai bun rezultat de până acum. Tot istorie s-a scris şi în Republica Moldova, unde candidatul PSD s-a impus în premieră, însă muncitorii români din străinătate îl vor prefera pe candidatul de dreapta. Este previzibil că Udrea şi Macovei îl vor susţine pe Iohannis, Tăriceanu pe Ponta, în timp ce prezenţa la urne a maghiarilor va fi şi mai mică decât în primul tur”, consideră jurnaliştii de la Nepszava.

Presiune pe UDMR
Magyar Nemzet, cotidian de dreapta apropiat premierului Viktor Orban, comentează rezultatul alegerilor ca fiind o oglindă a diferenţelor dintre Transilvania şi restul României. “Harta alegerilor prezidenţiale din România reliefează abisul şi dorinţele autonomiste şi revizioniste. Transilvania este colorată în albastru, Ţinutul Secuiesc este o insulă verde, în timp ce Moldova, Muntenia şi Dobrogea simt în roşu. Nu este prima dată când România este împărţită astfel. Ardelenii au votat mereu cu dreapta, în timp ce restul teritoriilor preferă stânga. De obicei, Bucureştiul decidea câştigătorul alegerilor. Klaus Iohannis sau Victor Ponta? Steagul este mai degrabă roşu, însă ar putea deveni albastru, dacă verzii îşi doresc foarte mult asta. Nu depinde doar de maghiari cine va deveni preşedintele României, însă o ieşire unitară şi în masă a alegatorilor maghiari la urne ar putea avea un rol determinant. Diferenţa de 10% dintre Ponta şi Iohannis pare mult prea mare pentru a fi recuperată. Calculele matematice de atribuire a voturilor din primul tur nu îşi au rostul şi UDMR ştie cel mai bine asta. Ei au cerut electoratului maghiar să voteze candidatul stângii în 2004 şi 2009, însă maghiarii au votat cu Traian Băsescu. Kelemen Hunor are o responsabilitate în coaliţia guvernamentală şi îl va susţine pe Ponta. Propaganda tacită pro-Ponta a UDMR a început încă dinaintea primul tur, când activiştii partidului promovau ideea că Iohannis este un pericol pentru drepturile minorităţilor. Responsabilitatea deciziilor UDMR este uriaşă. Electoratul maghiar este tot mai apatic la vot, iar atingerea pragului de 5% la viitoarele alegeri parlamentare devine tot mai dificilă”, punctează cei de la Magyar Nemzet. (I.D)


×