x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Yemenului le cere rebelilor Houthi să se retragă din capitala Sanaa

Președintele Yemenului le cere rebelilor Houthi să se retragă din capitala Sanaa

de Agerpres    |    21 Mar 2015   •   19:33

Președintele din Yemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi, le-a cerut sâmbătă rebelilor Houthi să părăsească capitala Sanaa și implicit sediile ministerelor ocupate, în primul discurs televizat susținut după ce a reușit să scape, luna trecută, din arestul la domiciliu, relatează Reuters și AFP.

Președintele Hadi a făcut apel la toate părțile din Yemen să participe la convorbirile de pace din capitala saudită Riad, dar a jurat că drapelul național va flutura în bastionul Houthi de la Saada "și nu drapelul iranian", un comentariu pe care probabil rebelii îl vor interpreta ca pe o chemare la arme, notează agenția de știri britanică.

Musulmanii șiiți Houthi, care sunt aliați cu Iranul, au ocupat Sanaa în septembrie și apoi au înconjurat reședința lui Hadi în ianuarie, determinându-l pe acesta să-și prezinte demisia și fiind arestat la domiciliu până luna trecută, când a reușit să fugă la Aden.

Președintele Hadi și miliția Houthi au ajuns să conducă centre de putere rivale în sudul și nordul Yemenului, suscitând temeri privind un război civil și dându-le mai mult spațiu de acțiune unor grupări jihadiste sunnite precum Al-Qaida.

Abd-Rabbu Mansour Hadi a spus că Yemenul trebuie să revină la situația politică de dinainte ca rebelii Houthi să preia controlul asupra Sanaa, restaurând constituția și implementând rezultatele procesului de dialog național și tranziția politică susținută de statele Golfului.

În discursului său, Hadi i-a numit puciști pe rebelii Houthi și a precizat că vrea să combată sectarismul. În ceea ce privește acuzațiile rebelilor Houthi că intenționează să susțină o mișcarea secesionistă în sud, el a precizat că fuga sa la Aden a avut drept scop păstrarea unității Yemenului.

×