x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presiuni asupra premierului Norvegiei, în urma unui raport asupra atacurilor lui Anders Breivik

Presiuni asupra premierului Norvegiei, în urma unui raport asupra atacurilor lui Anders Breivik

de Mediafax    |    16 Aug 2012   •   07:33
Presiuni asupra premierului Norvegiei, în urma unui raport asupra atacurilor lui Anders Breivik

Publicarea unui raport foarte critic privind reactia autoritatilor norvegiene fata de atacurile lui Anders Behring Breivik a determinat exercitarea unor presiuni asupra premierului Jens Stoltenberg, existand voci care cer demisia acestuia, relateaza AFP.

Conform mai multor sondaje publicate miercuri, majoritatea norvegienilor au in continuare incredere in seful laburist al Guvernului, dar intre 19 si 30,7% dintre persoanele chestionate apreciaza ca acesta ar trebui sa demisioneze.

Pe 22 iulie 2011, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis opt persoane in urma detonarii unei bombe langa sediul Guvernului, la Oslo, dupa care a ucis alte 69 de persoane deschizand focul asupra unei tabere de vara a Tinerilor Laburisti, pe Insula Utoya.

Luni, un raport al unei comisii independente creata de catre Stoltenberg cu scopul de a trage invataturi in urma atacurilor, a criticat extrem de dur activitatea politiei, apreciind ca a avut o reactie prea inceata si dezorganizata, dar si Guvernul.

Potrivit Comisiei, atentatul de la Oslo ar fi putut sa fie evitat daca circulatia pe strada care duce spre sediul Guvernului ar fi fost interzisa, conform unei recomandari din 2004, dar care nu a fost pusa in aplicare nici dupa sapte ani, din cauza reactiei incete a birocratiei si apatiei politice.

Foarte popular pentru reactia fata de atacuri - el a indemnat la mai multa toleranta si democratie -, Stoltenberg a fost vizat in mod personal. Informat in legatura cu problema securitatii biroului sau inca din 2007, el a refuzat totusi sa prezinte cazul la cel mai inalt nivel.

Serviciile sale au precizat ca aceasta decizie avea ca scop sa accelereze procesul, un ministru stabilind deja contacte cu municipalitatea din Oslo in vederea interzicerii circulatiei pe strada.

Insa presa norvegiana a criticat "pasarea" responsabilitatilor intre mai multi ministri, ceea ce a antrenat o intarziere dezastruoasa in punerea in aplicare a masurilor de securitate necesare.

"Stoltenberg trebuie sa demisioneze", scrie cel mai important ziar norvegian, Verdens Gang.

Insa seful Guvernului a respins in avans sugestia.

"Cea mai buna modalitate de a imi asuma responsabilitiatile este sa ma asigur ca sunt adoptate masurile necesare pentru ameliorarea securitatii", a declarat el, raspunzand unei intrebari in acest sens luni.

Opozitia a semnalat ca nu intentioneaza sa traga foloase in plan politic de pe urma acestui caz, cu un an inainte de alegerile legislative.

Parlamentul si Guvernul majoritar de centru-stanga au prevazut o intrerupere a concediilor in vederea unei audieri extraordinare pe 28 august, cand Stoltenberg, la solicitarea Legislativului, va da explicatii in fata alesilor cu privire la ceea ce intentioneaza sa faca in urma acestui raport.

×