x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazele europene scad la cel mai mic nivel de dinainte de război. Vremea face minuni economice

Gazele europene scad la cel mai mic nivel de dinainte de război. Vremea face minuni economice

03 Ian 2023   •   08:00
Gazele europene scad la cel mai mic nivel de dinainte de război. Vremea face minuni economice
Sursa foto: Hepta

Preţurile europene la gazele naturale au început noul an în scădere, deoarece vremea blândă a redus cererea, a raportat Bloomberg. Prognozele meteorologice indică temperaturi peste normele sezoniere pentru cea mai mare parte a regiunii în următoarele două săptămâni, ceea ce va ajuta Europa să evite epuizarea timpurie a stocurilor, pe măsură ce trece prin iarnă.

După un an de volatilitate extremă - în care costurile energiei au atins niveluri-record pe fondul războiului dintre Rusia şi Ucraina - piaţa începe anul 2023 mai puţin stresată. Preţul gazelor a scăzut cu aproximativ 47% în decembrie, deoarece Europa a reuşit să înlocuiască o mare parte din fluxurile limitate ale Rusiei cu livrări de gaze naturale lichefiate.

Temperaturile mai blânde înregistrate pe o perioadă prelungită, împreună cu o încetinire tipică de sfârşit de an a cererii industriale, ar putea ajuta regiunea să menţină stocurile bine aprovizionate până la sfârşitul sezonului. Preţurile mai mici la gaze reprezintă, de asemenea, o uşurare pentru economia europeană, care este presată de ratele ridicate ale inflaţiei.

Contractele futures de referinţă au scăzut cu până la 7,9%, ajungând la cel mai scăzut nivel din 21 februarie, prelungind trei săptămâni de scăderi nete.

×
Subiecte în articol: pret gaze naturale temperaturi facturi