x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PREVĂZĂTOR - Democratul şi-a pregătit Administraţia

PREVĂZĂTOR - Democratul şi-a pregătit Administraţia

de Marina Constantinoiu    |    05 Noi 2008   •   00:00

Candidatul democrat la Preşedinţia SUA, Barack Obama, a decis în mare parte componenţa Administraţiei sale, fiind pregătit să anunţe membrii importanţi înainte de preluarea oficială a mandatului la 20 ianuarie, relatează The Times, preluat de Mediafax.



Spre deosebire de câştigătorii din trecut ai alegerilor prezidenţiale, care s-au sfătuit vreme de câteva săptămâni cu consilierii lor înainte de a anunţa Administraţia şi echipa de la Casa Albă, Barack Obama a acţionat rapid, având deja o listă cu numele oficialilor.

Echipa de tranziţie a lui Obama este condusă de fostul şef de personal al Casei Albe din timpul mandatului lui Bill Clinton, John Podesta. Una dintre principalele priorităţi ale sale a fost să discute cu Obama candidatul pentru postul de secretar al Trezoreriei, o funcţie-cheie, ţinând cont de contexul economic din prezent, care va fi anunţat rapid în cazul în care va câştiga. Printre numele propuse de Obama pentru Trezoreria Statelor Unite se numără preşedintele Federal Reserve Bank din New York, Tim Geithner, Laurence Summers, secretar al Trezoreriei în mandatul lui Clinton, şi Paul Volcker, care a fost preşedinte din 1980 până 1987 al Federal Reserve. Volcker a devenit, în special în ultimele luni, un consilier economic foarte important pentru Barack Obama.

ŞEFUL DIPLOMAŢIEI
Pe lista posibililor secretari de Stat se află un fost candidat la Preşedinţie de anul trecut, Bill Richardson, fost ambasador la ONU şi în prezent guvernator al statului New Mexico. O altă propunere este nominalizatul în 2004 pentru postul de preşedinte şi susţinător al lui Obama încă din alegerile primare, John Kerry.

Doi guvernatori care au câştigat în state unde există un electoral preponderent republican – Janet Napolitano, din statul Arizona, şi Kathleen Sebelius, din Kansas – ar putea primi funcţii în Cabinet: Napolitano are şanse să fie numită procuror general, iar Sebelius probabil secretar pentru Energie sau Educaţie.

PREFERATUL
Atât McCain, cât şi Obama doresc să-l menţină în funcţie pe secretarul Apărării numit de preşedintele Bush, Robert Gates. John McCain îi are în vedere şi pe doi foşti adversari din alegerile primare: fostul primar al oraşului New York, Rudy Giuliani, şi fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney. Senatorul Joe Lieberman, un democrat “independent” care a făcut campanie pentru McCain, ar putea obţine o funcţie importantă, precum cea de secretar de Stat.

×
Subiecte în articol: obama