x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prieten cu Putin, un violoncelist a mutat milioane de euro prin conturi bancare elvețiene

Prieten cu Putin, un violoncelist a mutat milioane de euro prin conturi bancare elvețiene

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2023   •   20:30
Prieten cu Putin, un violoncelist a mutat milioane de euro prin conturi bancare elvețiene
Sursa foto: Hepta

Un violoncelist care are legături cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a mutat milioane de euro prin conturi bancare elvețiene fără a fi verificat de administratorii sistemului. Patru bancheri se vor prezenta în fața instanței din Zurich pentru a oferii detalii despre acest caz, potrivit Reuters.

Procurorii susțin că patru bancheri l-au ajutat pe Serghei Roldugin, un prieten apropiat al președintelui rus, să depună milioane de franci elvețieni în Elveția. Aceștia urmează să se prezinte miercuri la Tribunalul districtual din Zurich, fiind acuzați de „lipsă de diligență în tranzacțiile financiare”.

Procurorii susțin că nu au făcut suficient pentru a determina identitatea beneficiarului real al fondurilor. Bancherii, trei ruși care lucrau la Zurich și un elvețian, vor nega acuzațiile care li se aduc, a declarat unul dintre avocații lor.

Roldugin a fost numit proprietarul a două conturi deschise la Gazprombank Elveția GZPRI.MM în 2014, în care au intrat milioane de franci din Rusia. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că Roldugin, care apare pe lista elvețiană a rușilor sancționați, nu avea nicio activitate oficială de om de afaceri.

Însuși muzicianul a declarat pentru New York Times că nu este un om de afaceri și că nu deține milioane de euro, scrie în documentele procurorilor.

„La momentul deschiderii contului, în diverse articole.... s-a raportat că Serghei Roldugin era un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și nașul fiicei sale", se arată în rechizitoriu.

Alte semnale de alarmă au fost ignorate, iar suspecții nu au încercat să verifice dacă Roldugin este adevăratul proprietar și nu au anchetat nici originea banilor, se mai arată în rechizitoriu. În documentele băncii, a fost listată doar activitatea profesională a lui Roldugin ca muzician, ceea ce face ca proprietatea și implicarea sa să nu fie „în niciun fel plauzibile", au stabilit procurorii.

În Elveția, băncile sunt obligate să respingă sau să înceteze relațiile de afaceri dacă există îndoieli cu privire la identitatea părții contractante.

Ambele conturi au fost închise în septembrie 2016. Procurorul cere pedepse cu suspendare de șapte luni pentru fiecare dintre bancheri.

Cazul evidențiază modul în care persoane precum Roldugin au fost folosite pentru a-i pe adevărații proprietari ai banilor, se arată în rechizitoriu.

„Este bine cunoscut faptul că președintele rus Putin are oficial doar un venit de 100.000 de franci elvețieni și nu este bogat, dar de fapt are active enorme care sunt gestionate de persoane apropiate lui", se mai arată în rechizitoriu.

În trecut, Vladimir Putin a declarat că Roldugin este un prieten, un muzician strălucit și un binefăcător care a câștigat în mod cinstit niște bani dintr-o participație minoritară la o companie rusă. Kremlinul a respins orice sugestie conform căreia fondurile lui Roldugin ar avea legătură cu liderul rus.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: prieten putin violoncelist