x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima noapte la Casa Albă

Prima noapte la Casa Albă

de Sînziana Stancu    |    21 Ian 2009   •   00:00
Prima noapte la Casa Albă

După prestarea jurământului, ceremonii, discursuri, paradă şi baluri, familia Obama urma să-şi petreacă ieri prima noapte la Casa Albă.

Personalul însărcinat cu treburile administrative ale noii familii prezidenţiale a profitat de festivităţile publice pentru a face mutarea discretă la Casa Albă a noilor locatari. În numai două ore, un camion a încărcat lucrurile fostului cuplu prezidenţial, George şi Laura Bush, iar un altul le-a adus pe cele ale familiei Obama ­ Barack, Michelle, Malia şi Sasha –, care avea să petreacă prima sa noapte într-o casă “cu multe necunoscute”. Experienţă inedită şi pentru Casa Albă, şi pentru noua familie prezidenţială, fiind prima de culoare care ocupă, de pe cea mai înaltă poziţie în stat, acest edificiu locuit până acum numai de albi. Familia Obama va fi stăpâna unei case ai cărei pereţi solemni au văzut perindându-se printre ei, de-a lungul istoriei, din rasa de culoare şi servitori în livrea, dar şi oameni de stat, cum au fost secretarii de stat Colin Powell şi Condoleezza Rice. “Asta e, într-adevăr un mare lucru”, constata deunăzi Eugene Allen, un majordom negru, referindu-se la Obama. El lucrează la Casa Albă de 34 de ani şi a servit opt preşedinţi. “La bucătărie a lucrat întotdeauna personal de culoare. Şi la poartă la fel”, a povestit şi Ted Sorensen, care a fost consilierul lui John F.Kennedy.

132 DE CAMERE
Pentru clanul Obama mutarea la Casa albă e bulversare totală, dezvăluie presa americană, din care Le Figaro a prins câteva secrete. S-a aflat că noua familie prezidenţială oftează după casa ei intimă, dar fără stălucire, din Chicago. Şi, chiar dacă nu este chiar un palat, reşedinţa prezidenţială din 1600 Pennsylvania Avenue este o clădire imensă, cu 132 de camere şi o supravaţă de 5.000 de metri pătraţi. Cifrele în care poate fi descrisă sunt şi ele impresionante: 147 de ferestre, 412 uşi, 28 de şeminee, 35 de toalete şi săli de baie, 8 scări, 3 ascensoare şi o bibliotecă cu 2.700 de cărţi. Mai există un teren de tenis, o piscină, o sală de gimnastică, una de cinema şi o pistă de bowling. Mai mult ca sigur că Obama o va înzestra şi cu un teren de tenis. Totul este înconjurat de un teren cu un parc de 7 hectare.

PUBLIC ŞI PRIVAT
Viaţa publică şi cea privată se întrepătrund adeea la Casa Albă, iar intimitatea nu se poate desfăşura decât într-un spaţiu minimal, ferit de priviri. Şi asta se perpetuează de vreo două secole, preşedinţii şi familiie lor fiind nevoiţi să-şi împartă camerele cu birourile colaboratorilor, în clădirea principală.

În 1902, preşedintele Roosevelt s-a decis să adauge o aripă “provizorie”, unde să locuiască cei şase copii ai săi. Aşa s-a născut aripa de vest a casei Albe, în care se află celebrul Birou Oval al preşedintelui. El a fost inaugurat de William Taft, acum o sută de ani. Dar corpul central are mai multe saloane ovale, cel Galben, cel Albastru, cel Diplomatic, destinate reuniunilor “în cerc”, fără ierarhie.

Aripa opusă, de Est, a devenit fieful “Primei Doamne” a Americii şi se află deasupra unui buncăr antiatomic, fiind legată printr-un culoar subteran de biroul prezidenţial.

DOAR TREI CAMERE
Pentru viaţa privată a cuplului prezidenţial american sunt rezervate doar trei camere, aflate la etajul al doilea, o mică bucătărie, un salon privat şi o sufragerie. Fiicele cuplului Obama, Malia şi Sasha, vor dormi în camerele în care au locuit şi alte odrasle prezidenţiale, ca John şi Caroline Kennedy, Amy Carter şi Chelsea Clinton. Vor avea dreptul să îşi decoreze pereţii camerei lor cu postere cu Jonas Brothers, idolii lor. Câinele care le-a fost promis de părinţi îl vor putea alege şi aduce la Casa Albă abia la primăvară. În schimb, îşi vor putea invita prietenii şi colegii de şcoală la ele acasă, iar micii invitaţi vor putea rămâne şi peste noapte în reşedinţa prezidenţială, dormind în pilote şi saci, cum se face în toate familiile americane.

VIAŢĂ NORMALĂ
Michelle Obama ţine neapărat ca fiicele ei să ducă o viaţă normală şi să nu şi-o ia în cap pentru că tatăl lor a devenit preşedintele ţării. Bunica lor, Marian Robinson, care a avut grijă de ele în perioada campaniei electorale, se va instala şi ea la Casa Albă, ca să o ajute pe Michelle. Fetele vor continua să îşi facă singure patul şi curăţenie în camera lor. Malia (10 ani) şi Sasha (7) vor fi cei mai mici copii care au locuit la casa Albă, după micuţii Kennedy, la începutul anilor ’60. Probabil că ele se vor obişnui mai repede decât părinţii lor cu cei 90 de servitori şi valeţi aflaţi la dispoziţia lor. Fiicele preşedintelui Lincoln erau vestite pentru că îi agasau pe servitori, sunându-i pentru orice fleac. Mai mult ca sigur că Michelle nu le va permite aceste mofturi fiicelor sale. Şi încă ceva important, gemenele Bush, Jenna şi Barbara le-au învăţat deja pe Malia şi Sasha cum se escaladează imensele paturi din vremea lui Lincoln.

UNITATE MILITARĂ
În rest, reşedinţa prezidenţială este un loc public, cu anumite restricţii după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Sunt birouri de lucru, birouri de presă perntru jurnaliştii acreditaţi, săli pentru recepţiile oficiale şi chiar muzeu, publicul putând vizita anumite părţi din clădire, mai ales de sărbători, parcurile şi grădinile Casei Albe.

În memoriile sale, Hillary Clinton compara viaţa de la Casa Albă cu cea dintr-o “unitate militară”. Ea povestea cât a trebuit să se lupte cu Serviciile Secrete pentru a elimina agentul de pază care stătea la uşa dormitorului ei 24 de ore din 24. Fosta “Primă Doamnă” a criticat şi securitatea excesivă, cu peste 1.200 de gărzi desfăşurate pe Pennsylvania Avenue şi vreo 2.000 de “agenţi speciali”, care îi păzeau pe ocupanţii reşedinţei prezidenţiale. Totuşi, la aceste “obiceiuri” nu vrea să renunţe nici Obama, având în vedere că patru preşedinţi au fost asasinaţi în timpul mandatului lor – Lincoln, în 1865, Garfield, în 1881, McKinley, în 1901, şi Kennedy, în 1963. Când vorbesc despre Casa Albă, “gorilele” de pază folosesc numele de cod “The Crown”.

MARCA PERSONALĂ
În istoria Casei Albe, care a început în 1972, cu planurile de construcţie, în vremea primului preşedinte, George Washington, care nu a locuit în ea niciodată, fiecare Primă Doamnă a ţinut să aducă marca sa personală la decorara edificiului prezidenţial. Prima renovare de anvergură datează însă de peste 45 de ani, din vremea lui Jackie Kennedy. Cu ajutorul unui decorator francez, Stephane Boudin, ea a amenajat Salonul Albastru în stil Empire, Salonul Galben în stil Ludovic al XVI-lea, studioul prezidenţial în stil Victorian şi multe alte încăperi. La rândul ei, Laura Bush a ţinut să restaureze camera lui Lincoln cu mobilier de epocă. Totuşi, cuplurile prezidenţiale care au ambiţia să îşi lase marca personală în Casa Albă pornesc la amenajări în spaţiile oficiale după aprobarea unei comitet care se ocupă de conservarea istorică a edificiului.

ARIPA LUI OBAMA
Biroul lui Barack rămâne însă “centrul nevralgic” al Executivului de la Casa Albă.  Obama este al 44-lea preşedinte al Americii, dar numai al 18-lea ocupant al Biroului Oval, care a fost construit în aripa de Vest a Casei Albe abia în 1909. După cum cere tradiţia, el trebuie să se aşeze în faţa “Le resolu” – o masă-sipet, din lemn de stejar, oferită de regina Victoria în 1880. Într-un sertar, el va găsi un mesaj personal, lăsat de predecesorul lui. În aripa de vest, unde va lucra, cel mai putenic om de pe planetă va fi înconjurat de 50 dintre cei mai buni colaboratori ai săi, între care şi vicepreşedintele american. La subsol are amenajată o sală securizată, cu boaserie detaşabilă, ce ascunde în spatele ei ecrane şi conexiuni prin satelit, de unde va putea gestiona în timp util toate crizele.

×
Subiecte în articol: externe casa obama casa alba