x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul european a fost un negru din Carpaţi

Primul european a fost un negru din Carpaţi

de Sînziana Stancu    |    05 Mai 2009   •   00:00
Primul european a fost un negru din Carpaţi

Artistul specializat în opere criminalistice a reconstituit figura primului european cu constituţie anatomică modernă după fragmente dintr-un schelet descoperit într-o peşteră din Carpaţi.



Richard Neave a reconstruit trăsăturile faciale ale primului european folosind o parte dintr-un craniu şi un maxilar descoperite în 2002 şi dezgropate în 2003 în "Peştera cu oase, unde, de obicei, hibernează urşii, scrie The Independent în secţiunea Science, care publică şi fotografia capului reconstituit. Nu se ştie dacă fragmentele găsite aparţin scheletului unui bărbat sau al unei femei, însă acestea datează de aproximativ 35.000 de ani. Trăsăturile faciale, potrivit reconstituirii făcute de artist, indică o puternică asemănare a primilor europeni cu strămoşii lor africani.

INCREDIBILA CĂLĂTORIE UMANĂ
Modelul în clei a lui Neave este destinat viitorului serial ştiinţific "The Incredible Human Journey", un documentar despre originea şi evoluţia omului din Africa, unde se presupune că am apărut, potrivit celor mai recente teorii, urmând căile de migraţie ce ne-au purtat în cele mai îndepărtate locuri de pe glob. Serialul va fi transmis începând de duminica viitoare pe postul de televiziune BBC 2. În ceea ce priveşte culoarea ciocolatie a pielii pe care artistul britanic a înfăţişat-o în reconstrucţia sa, el spune că s-a bazat pe argumentele exprimate de diferiţi oameni de ştiinţă, care susţin că primii europeni aveau pielea mai închisă la culoare decât cei de astăzi, reflectând originea africană a populaţiei de pe glob, potrivit teoriilor recente.  

HIBRIDUL SAPIENS-NEANDERTHAL
Reconstituirea lui Neave se află deocamdată pe biroul antropologului Alice Roberts, de la Universitatea din Bristol, care va prezenta documentarul de televiziune. "Richard a reconstituit craniile mai multor oameni din vremuri nu atât de îndepărtate, iar el obişnuieşte să studieze în detaliu diferenţele dintre populaţii", spune Roberts, adăugând că artistul nu pretinde că recenta sa operă seamănă neapărat cu un european sau un asiatic ori un african, ci mai degrabă cu o combinaţie din toate acestea. Cercetătorii care au studiat oasele descoperite în peştera carpatină au determinat că acestea datează dintr-o perioadă cuprinsă între 34.000 şi 36.000  de ani, adică de când Europa mai era locuită atât de Omul de Neanderthal, apărut cu 300.000 de ani în urmă, cât şi de Homo Sapiens, care ajunsese în Europa acum aproximativ 35.000 de ani, pe rute migratorii din Africa şi Orientul Mijlociu. Ei au tras concluzia că europeanul reconstituit de Neave este mai degrabă un hibrid între Omul de Neanderthal şi Homo Sapiens. Alţi cercetători îi contrazic însă, argumentând că, din analizele ADN făcute pe diferite schelete descoperite de-a lungul timpului, cele două specii nu s-au amestecat niciodată.

×
Subiecte în articol: externe