x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proces mare la CEDO: Iukos împotriva Rusiei

Proces mare la CEDO: Iukos împotriva Rusiei

de Sînziana Stancu    |    04 Mar 2010   •   00:00

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a examinat ieri plângerea depusă de compania petrolieră rusă Iukos împotriva guvernului rus.

Iukos cere Rusiei despăgubiri-record, de 98 de miliarde de dolari, pentru că a falimentat-o în mod fraudulos în 2002, lichidând-o apoi în 2007 şi privând-o astfel "ilicit de bunurile sale", informează BBC online.

În 2004, reprezentanţii companiei au făcut plângere la CEDO. Despăgubirile cerute de Iukos statului rus reprezintă cea mai mare sumă cerută până acum Curţii, de la înfiinţarea acestea, în urmă cu 60 de ani, şi, ca o comparaţie, reprezintă aproximativ dublul bugetului anual al Apărării ruse.

ACUZAŢII DE FRAUDĂ FISCALĂ
Fondatorul companiei, Mihail Hodorkovschi, a fost acuzat în principal de evaziune fiscală şi condamnat la opt ani de închisoare în 2005. Anul trecut i s-au adus şi alte acuzaţii, între care şi cea de spălare de bani. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea să primească încă 15 ani de închisoare.

Iukos era cea mai mare companie petrolieră din Rusia înainte de a intra în vizorul autorităţilor. După aceea s-a străduit să supravieţuiască, fiind nevoită să facă faţă unor taxe fiscale ce au însumat 27 de miliarde de dolari. În 2007, a fost declarată insolvabilă, după ce îşi vânduse acţiunile altor companii şi i se îngheţaseră anumite conturi. În anul următor, a fost lichiată.

"Este vorba despre o expropriere care nu este numită astfel", şi-a început pledoaria, joi, la Strasbourg, avocatul fostei companii ruse, Piers Gardner, referindu-se la lichidarea fostului grup petrolier. Plângerea este examinată la Strasbourg, în vederea "dreptului la un proces echitabil", a "dreptului la proprietate" şi a "interdicţiei urmăririi arbitrare în justiţie", garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Audierea se bazează pe sute de documente ale fostului grup petrolier şi ale Ministerelor Justiţiei şi Impozitelor. Decizia care va fi luată după deliberări nu va fi dată publicităţii decât după mai multe săptămâni.

×
Subiecte în articol: externe