Frecventa cutremurelor cu magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter va creste anul viitor, putandu-se chiar dubla, ca urmare a incetinirii vitezei de rotatie a Pamantului. Este prognoza lansata de expertii americani Roger Bilham, de la University of Colorado, din Boulder, si Rebecca Bendick, de la University of Montana, scrie cotidianul britanic The Guardian.
In cadrul experimentului efectuat in acest sens, expertii au analizat istoria cutremurelor inregistrate in secolului al 20--lea, ajungand la concluzia ca perioadele cu cea mai intensa activitate seisma s-au suprapus peste perioadele marcate de modificarea vitezei de rotatie a planetei noastre in jurul axei sale. Iar cele mai multe asemenea catastrofe naturale s-au produs cand Pamantul si-a incetinit miscarea.
"In acele perioade de timp anual s-au inregistrat intre 25 si 30 de cutremure puternice, in conditiile in care media anuala este de 15 astfel de fenomene", a declarat Bilham.
In opinia lui, "anul acesta am avut noroc, pentru ca au fost numai sase seisme devastatoare. Dar din 2018 trebuie sa ne asteptam la cel putin 20. O informatie deosebit de importanta, daca tinem cont de faptul ca, potrivit estimarilor oamenilor de stiinta, Terra isi va incetini viteza de rotatie in cursul anului viitor", a adaugat cercetatorul american.
Specialistii nu au reusit, deocamdata, sa identifice cauza acestei legaturi intre cele doua fenomene, dar, in opinia lor, incetinirea ritmului de rotatie al Pamantului ar putea influenta, intr-un fel sau altul, nucleul acestuia, care, la randul sau, ar putea influenta activitatea seismica.