Premierul rus Vladimir Putin a acuzat-o pe sefa diplomatiei americane Hillary Clinton ca 'a dat semnalul de start' opozitiei ruse pentru a contesta rezultatul alegerilor parlamentare si a afirmat ca opozitia reactioneaza 'cu sustinerea' Washingtonului, relateaza agentiile de presa.
'Am ascultat prima reactie a colegilor nostri americani. Hillary Clinton a catalogat scrutinul nostru ca fiind incorect, desi inca nu primise raportul observatorilor de la Oficiul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului al OSCE', a declarat Vladimir Putin. Clinton 'a dat tonul unor activitati din interiorul tarii, le-a dat un semnal', a mai spus premierul rus, adaugand ca 'ei au auzit acest semnal si, cu sustinerea secretarului de stat al SUA, si-au inceput activ munca', a spus Putin in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Frontului Popular, potrivit AFP. 'Intelegem ca o parte a organizatorilor protestelor actioneaza conform unui scenariu cunoscut', a continuat premierul rus, care a fost agent KGB.
'Insa stim de asemenea ca cetatenii tarii noastre nu vor ca situatia sa evolueze precum cea din Kirgizstan sau mai recent, din Ucraina', a adaugat acesta cu referire la revolutiile din fostele republici sovietice din 2005 si 2004, unde Occidentul ar fi intervenit, in opinia Moscovei. 'Nimeni nu vrea haos', a completat cel mai influent om din Rusia, care intentioneaza sa revina la Kremlin, la alegerile prezidentiale din martie. 'Cand bani din strainatate sunt indreptati catre activitatile politice din tara noastra, asta ar trebui sa ne dea de gandit', a declarat Putin. 'Utilizarea fondurilor straine in procesele electorale este de neacceptat', declara Putin, care la sfarsitul lui noiembrie a comparat ONG-urile finantate de Occident cu Iuda, pentru realizarea monitorizarii fraudelor electorale.
Mii de rusi au protestat inca de duminica, contestand rezultatele legislativelor castigate de partidul de la putere, Rusia Unita, in maniera frauduloasa, conform opozitiei. 'Daca oamenii actioneaza in conformitate cu legea, trebuie sa le acordam dreptul la opinie', a declarat Putin. 'Daca cineva incalca legea, atunci fortele de ordine si puterea trebuie sa impuna respectarea ei prin toate mijloacele legitime', a adaugat acesta. Sute de persoane au fost arestate in urma manifestatiilor din Moscova si Sankt-Petersburg, printre care si mai multi lideri ai opozitiei, care au fost condamnati la pedepse de pana la 15 zile in inchisoare. Rezultatul alegerilor si represaliile protestelor care au urmat au suscitat critici din partea Statelor Unite, UE, Frantei si Germaniei.
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a indemnat, joi, la calm si la o 'examinare riguroasa' a banuielilor privind neregulile comise dupa alegerile legislative de duminica din Rusia. 'Este esential ca toata lumea sa se calmeze si ca noul Parlament sa poata lucra', a declarat acesta. Potrivit sefului statului rus, manifestatiile constituie o expresie a democratiei. 'Ele trebuie sa se desfasoare in locuri care sunt stabilite pentru acest lucru, conform legislatiei. Cetatenii trebuie sa respecte legile', a afirmat Medvedev.
Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat, la randul ei, joi, ca SUA sustin 'drepturile poporului rus si speranta lui intr-un viitor mai bun', ca urmare a alegerilor de duminica trecuta. 'Ne-am exprimat preocuparile, pe care le apreciem drept fondate, privind desfasurarea alegerilor. Si sustinem drepturile si aspiratiile poporului rus de a realiza progrese si de a spera intr-un viitor mai bun', a declarat Clinton in cadrul unei conferinte de presa la sediul NATO din Bruxelles.