x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin acuză: "SUA l-au blocat in Rusia pe Snowden. Noi avem alte lupte de dus”

Putin acuză: "SUA l-au blocat in Rusia pe Snowden. Noi avem alte lupte de dus”

15 Iul 2013   •   22:43
Putin acuză: "SUA l-au blocat in Rusia pe Snowden. Noi avem alte lupte de dus”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat luni Statele Unite ale Americii că l-au blocat de fapt pe Edward Snowden în Rusia şi a dat asigurări că fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA va părăsi Moscova imediat ce va putea, relatează BBC şi AFP.

''El a sosit pe teritoriul nostru fără invitaţie. N-avea intenţia să vină la noi. Era în tranzit către alte ţări'', a declarat Putin, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă, preluată de AFP. ''Când prezenţa sa în avion a fost dezvăluită, partenerii noştri americani au blocat de facto continuarea călătoriei sale'', a adăugat el. “Americanii au intimidat toate celelalte ţări, nimeni nu mai vrea să-l primească pe Snowden. Americanii l-au blocat de fapt pe teritoriul nostru'', a continuat Vladimir Putin, adăugând în glumă: ''Ne-au făcut un cadou frumos de Crăciun”.

Tânărul american, blocat pe aeroportul moscovit Şeremetievo, unde a sosit pe 23 iunie venind din Hong Kong, şi-a făcut cunoscută vinerea trecută intenţia de a cere azil politic din partea Rusiei, aşteptând de a avea posibilitatea să plece în America Latină, unde Venezuela, Bolivia şi Nicaragua şi-au declarat disponibilitatea de a-l primi. ''Din momentul în care va avea posibilitatea, el o va face, fără îndoială'', a declarat preşedintele Putin.

În urmă cu două săptămâni, americanul a cerut azil politic în 21 de ţări, inclusiv Rusia. Dar el a revenit asupra cererii sale pe lângă Moscova după ce Putin a pus drept condiţie ca el să înceteze dezvăluirile despre programul de supraveghere electronică.

Vineri, Snowden a cerut din nou azil în Rusia, în cadrul unei întâlniri în zona de tranzit de pe aeroport cu treisprezece personalităţi ruse, inclusiv avocaţi şi apărători ai drepturilor omului. Nici o cerere oficială nu le-a parvenit însă luni autorităţilor ruse. "Noi i-am spus: 'Avem relaţii cu SUA şi nu vrem să le prejudiciem'. El a zis nu'', a declarat preşedintele rus. ''El a spus: 'Vreau să-mi continui activitatea. Voi lupta pentru drepturile omului'. Noi am răspuns: 'Aceasta se va face fără noi. Noi avem alte lupte de dus' '', a conchis preşedintele rus.

Activiştii ruşi din domeniul drepturilor omului s-au arătat luni reticenţi faţă de iniţiativa unui profesor de sociologie de la Universitatea Umel din Suedia şi membru al Academiei Regale suedeze de Ştiinţe de a se acorda Premiul Nobel pentru Pace lui Edward Snowden, fostul analist al CIA care a dezvăluit un vast program de spionaj electronic folosit de serviciile secrete americane pentru supravegherea comunicaţiilor mondiale, Prism. ‘’Nu consider că este un erou astfel încât să poată fi propus la Premiul Nobel pentru Pace. Snowden este o figură controversată'’, a declarat Ludmila Alekseeva, veterana activistă care s-a afirmat încă din perioada sovietică şi s-a numărat de mai multe ori printre candidaţii la această distincţie.

×