x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin îi transmite lui Obama: Referendumul din Crimeea, conform cu dreptul internaţional şi Carta ONU

Putin îi transmite lui Obama: Referendumul din Crimeea, conform cu dreptul internaţional şi Carta ONU

17 Mar 2014   •   08:08
Putin îi transmite lui Obama: Referendumul din Crimeea, conform cu dreptul internaţional şi Carta ONU

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a repetat duminică omologului său american Barack Obama că referendumul din Crimeea a fost "în deplină conformitate" cu dreptul internaţional, a declarat Kremlinul, citat de AFP.

Referendumul "a fost în deplină conformitate cu principiile dreptului internaţional şi cu Carta ONU, şi a luat în considerare în special precedentul Kosovo", provincia sârbă cu majoritate albaneză devenită independentă cu sprijinul Occidentului, a declarat Putin.

"Locuitorii peninsulei /Crimeea/ au avut garanţia de a-şi exprima liber voinţa", a adăugat Putin despre referendumul denunţat de occidentali, în care 95% din locuitorii acestei regiuni rusofone a Ucrainei s-au pronunţat pentru realipirea la Rusia, potrivit rezultatelor preliminare.

"Vladimir Putin a subliniat incapacitatea şi lipsa de voinţă a puterii actuale de la Kiev de a opri micile grupuri ultranaţionaliste şi radicale care destabilizează situaţia şi terorizează populaţia, inclusiv populaţia vorbitoare de limbă rusă", a mai indicat Kremlinul.

În legătură cu posibilitatea evocată de occidentali de a trimite în Ucraina mai mulţi observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Putin a subliniat că punctul său de vedere este că "activitatea unei astfel de misiuni ar trebui extinsă în toate regiunile ucrainene".

Putin şi Obama au convenit că "în ciuda diferenţelor de apreciere, este necesar să se caute împreună toate mijloacele pentru a stabiliza situaţia din Ucraina", a mai declarat Kremlinul, subliniind că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa preşedintelui american.

×
Subiecte în articol: referendum crimeea Rusia ucraina putin obama