Ofensiva diplomatiei occidentale la inceput de an in Europa Centrala este considerata de analistii Stratfor ca un efort pentru a obtine acordul tarilor din aceasta zona pentru continuarea sanctiunilor impotriva Rusiei care expira in cateva luni.
Vizitele secretarului de stat si ale asistentului acestuia , ale ministrului american al apararii si secretarului general NATO in Polonia, Romania, Bulgaria, Slovacia, ale cancelarului german la Budapesta si ale sefuluii diplomatiei britanice in Romania si Bulgaria arata si interesul pentru reducerea dependentei regiunii de resursele energetice ale Rusiei, corelate cu masuri de incredere in capacitatea de a intari flancul estic al Aliantei.
Analistii Stratfor cred ca aceste vizite sunt menite sa deschida drumul unor companii energetice americane care sa compenseze influenta Rusiei in acest domeniu strategic.
La randul ei Rusia isi face simtita prezenta cu vizitele lui Vladimir Putin in Cehia si in Ungaria.
Presedintele ceh Zeman l-a invitat pe Presedintele Rusiei sa participe la un forum mondial care comemoreaza, in 26-27 ianuarie, 70 de ani de la eliberarea lagarelor mortii de la Auschwitz, Acest forum reuneste la Praga si Terzin mai multi lideri ai tarilor care au infrant Germania nazista si au contribuit la eliberarea Cehoslovaciei.
Invitatia facuta de Zeman presedintelui rus a starnit o serie de proteste din partea comunitatii evreiesti din Praga , dar si puncte de vedere favorabile prezentei acestuia la comemoraea victimelor Holocaustului.
Presedintele Ucrainei, Porosenko va fi si el prezent la Praga.
Vizita lui Putin la Budapesta a fost confirmata oficial de purtatorul de cuvant al guvernului Ungariei la 7 ianuarie. Putin va sosi in Ungaria in a doua sa vizita oficiala, in luna martie, la invitatia lui Viktor Orban care a fost de trei ori la Moscova. In 2014 Ungaria a semnat acordul pentru construirea a doua grupuri energetice nucleare de 1000 MW, finatate 80 la suta printr-un imprumut de 10 miliarde de euro de partea rusa.
Acordurile semnate de Orban au fost criticate de parteneri din NATO, iar relatiile guvernului maghiar cu SUA s-au racit dramatic.
Impotriva vizitei lui Putin la Budapesta, s-au anuntat deja in media sociala miscari de protest in 9 februarie.
Ele vor avea loc la o saptamana de la vizita pe care o va face Cancelarul Germaniei Angela Merkel, in 2 februarie in Ungaria.