x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RAPORTUL experţilor olandezi despre CATASTROFA AVIATICĂ din Ucraina

RAPORTUL experţilor olandezi despre CATASTROFA AVIATICĂ din Ucraina

11 Aug 2014   •   17:40
 RAPORTUL experţilor olandezi despre CATASTROFA AVIATICĂ din Ucraina

Experţii olandezi care anchetează cauzele catastrofei aviatice din estul Ucrainei, soldată cu 298 de morţi, speră să publice un raport preliminar în 'câteva săptămâni', informează AFP.

'Avem suficiente informaţii pentru a elabora un raport preliminar. Sperăm că acesta va fi gata în câteva săptămâni', a declarat, luni, Wim van der Weegen, purtătorul de cuvânt al Biroului olandez pentru Securitate (OVV).

Potrivit lui Van der Weegen, anchetatorii OVV s-au deplasat în Ucraina fără a putea să ajungă la locul accidentului, unde forţele militare ucrainene luptă cu separatiştii proruşi.

'Pentru a analiza informaţiile, nu este esenţial să rămâi în Ucraina', a susţinut purtătorul de cuvânt al OVV, potrivit căruia echipa va lucra de acum încolo la Haga.

Experţi ucraineni specializaţi în anchetarea catastrofelor aviatice, care participă la investigaţie, au putut să ajungă la locul accidentului la scurt timp după producerea lui, înainte ca Olanda să preia conducerea anchetei. 'De când am preluat conducerea anchetei, nu au existat oportunităţi noi pentru a ajunge la locul catastrofei', a spus Van der Weegen.

Experţi olandezi, australieni şi malaezieni însărcinaţi cu strângerea rămăşiţelor pământeşti şi ale lucrurilor personale ale victimelor au putut, în ceea ce-i priveşte, să ajungă la locul catastrofei, însă misiunea lor a fost suspendată miercuri, din cauza lipsei de securitate la faţa locului.

După cum a subliniat OVV într-un comunicat, sarcina sa este de a afla ce a cauzat prăbuşirea avionului, nu cine este responsabil.

Informaţiile extrase din cutiile negre, analiza de informaţii înregistrate de radare şi de controlorii de trafic aerian vor permite redactarea unui raport preliminar, a dat asigurări Wim van der Weegen.

Un Boeing al companiei Malaysia Airlines, cu zborul MH17 Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât la 17 iulie, în timp ce survola estul Ucrainei, zonă în război.

Olanda, care a pierdut 193 de cetăţeni în această catastrofă, conduce o misiune internaţională de repatriere şi identificare a corpurilor neînsufleţite şi ancheta asupra cauzelor catastrofei.

Kievul şi Occidentul i-au acuzat pe separatiştii proruşi că ar fi responsabili de catastrofă, în timp ce Moscova şi separatiştii acuză Kievul, notează AFP. (Agerpres)

×