x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război crunt între SUA și China pe formula magică a TikTok 

Război crunt între SUA și China pe formula magică a TikTok 

de Şerban Mihăilă    |    19 Mar 2024   •   07:00
Război crunt între SUA și China pe formula magică a TikTok 

În timp ce campania lansată de americani pentru separarea TikTok de compania-mamă chineză se îndreaptă spre Senatul SUA, răspunsul Beijingului la o eventuală vânzare forțată a aplicației și a algoritmului său secret pare a fi unul fără echivoc: „Jos mâinile de pe ce este al nostru!”.

În conformitate cu noua legislație care a trecut săptămâna trecută de Camera Reprezentanților, aplicația TikTok ar putea fi interzisă în Statele Unite, dacă nu taie toate legăturile cu gigantul tehnologic chinez „ByteDance”.

În acest context incert, în lupta pentru viitorul TikTok în SUA a apărut ceea ce multora li se pare o contradicție: în timp ce compania încearcă să convingă Congresul american de independența sa față de Beijing, China a sărit în apărarea ei.

Beijingul nu dorește să se creeze un precedent, în care o companie chineză să fie forțată să vândă unul dintre cele mai valoroase active ale sale, inclusiv un algoritm care este invidiat de toată concurența, sunt de părere analiști în marketing și IT.

„Acest tip de amenințare este ca un jaf în plină zi!”, consideră Mei Xinyu, economist din Beijing, într-o declarație acordată AFP. „Având în vedere ultimele evenimente, acțiunile guvernului chinez au fost până acum foarte blânde. Ceea ce propune guvernul american depășește cu mult limita.”, mai spune el.

Membrii Congresului SUA și agențiile americane de securitate susțin că TikTok reprezintă o amenințare, deoarece China poate accesa și utiliza marea cantitate de date pe care aplicația le colectează, pentru manipulare și spionaj.

TikTok neagă acuzațiile, afirmând că a cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru „Proiectul Texas”, un program în cadrul căruia datele utilizatorilor americani rămân stocate în SUA. Cu toate acestea, numeroși congresmeni și o serie de agenții americane, inclusiv FBI, nu cred în asigurările oferite de partea chineză.

Unii critici ai aplicației sunt de părere că datele în sine reprezintă doar o parte a problemei, iar algoritmul care produce recomandări personalizate pentru utilizatorii TikTok trebuie, de asemenea, deconectat de la colosul tehnologic chinez „ByteDance”.

Algoritm secret

Tocmai acest algoritm al „ByteDance” a contribuit la succesul planetar al TikTok, din momentul în care aplicația a fost lansată pe piața internațională, în 2017.

Algoritmul prelucrează cantități uriașe de date despre utilizatori, cum ar fi interacțiunile acestora în aplicație și locația lor, pentru a oferi mai mult conținut adaptat pentru ei.

Detaliile precise ale algoritmului sunt un secret bine păzit, care a contribuit la propulsarea TikTok la un miliard de utilizatori în doar patru ani. Prin comparație, Facebook a avut nevoie de mai mult de opt ani pentru a atinge această bornă.

Alte platforme de socializare implementează, de asemenea, recomandări personalizate pe baza unor algoritmi care analizează datele utilizatorilor, însă analiștii susțin că programul aflat la baza TikTok a avut un succes atât de mare, încât este considerat drept cel mai prețios activ al companiei. 

Algoritmul este „valoros, deoarece TikTok se lipește rapid de utilizatori. Oamenii petrec mai mult timp pe TikTok decât pe alte rețele de socializare.”, consideră James Andrew Lewis, expert în tehnologie la „Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale” (CSIS). „Acesta este ingredientul secret care face din TikTok un succes!”, mai spune el, citat de AFP.

De altfel, algoritmul s-a aflat în centrul discuțiilor despre o eventuală vânzare a TikTok, încă de când administrația președintelui american de la vremea respectivă, Donald Trump, încerca să interzică aplicația, mai exact începând din 2020.

În acel an, guvernul chinez a decis ca algoritmii care oferă recomandări bazate pe analiza datelor utilizatorilor să fie considerați „tehnologie protejată”. Altfel spus, exportul lor necesită aprobarea Beijingului.

Deși nu a citat nicio aplicație sau o anumită companie, economistul Mei spune că decizia a fost adoptată, „într-o foarte mare măsură”, din cauza presiunii exercitate de către SUA asupra TikTok.

TikTok a declarat că, în cadrul „Proiectului Texas”, algoritmul său de recomandare pentru utilizatorii americani este stocat, împreună cu datele acestora, pe serverele „Oracle” din SUA.

Cu toate acestea, publicația „The Wall Street Journal” (WSJ) a relatat, în luna ianuarie, că angajații „ByteDance” din China au actualizat algoritmul TikTok atât de frecvent, încât specialiștii care lucrează în cadrul „Proiectului Texas” nu au putut urmări toate modificările operate.

TikTok nu a răspuns la întrebările AFP cu privire la dezvăluirile făcute de WSJ sau la locul unde este actualizat algoritmul său.

Directorul general, Shou Zi Chew, declarase anterior că TikTok nu va fi „manipulat de niciun guvern”, iar guvernul chinez nu i-ar fi cerut niciodată date despre utilizatorii americani.

„Jaf comercial!”

Între timp, la Beijing, oficialii chinezi și-au exprimat pe un ton categoric opoziția față de proiectul de lege american în privința TikTok. Ei au afirmat că țara lor va adopta toate măsurile necesare pentru a-și proteja interesele.

„În acest caz, este vorba atât despre dorința de a proteja opțiunea unei relații cu serviciile de informații, cât și despre un pic de mândrie naționalistă pentru un lucru care are atât de mult succes. O parte din situație este provocată și de supărarea față de faptul că americanii încearcă să îi forțeze să vândă. Toate acestea plasează Beijingul chiar în spatele «ByteDance»!”, explică Lewis, de la CSIS.

Beijingul vrea să evite o vânzare forțată pentru a proteja firmele chinezești, afirmă, la rândul său, Zhang Yi, fondator al firmei de cercetare în domeniul tehnologiei „iiMedia”, cu sediul în Guangzhou.

„Odată ce precedentul este creat, ar putea exista nenumărate alte companii chineze care se pot confrunta cu o soartă similară în viitor.”, mai spune el, citat tot de AFP.

Hu Xijin, fost editor al ziarului naționalist chinez „Global Times”, îndeamnă „ByteDance” să nu cedeze în fața presiunii americane.

„Esența acestei chestiuni este jaful comercial. Atât timp cât «ByteDance» rămâne fermă, dispusă să închidă TikTok în loc să renunțe la proprietate, această atitudine va crea o presiune inversă asupra adoptării proiectului de lege din SUA.”, a precizat el. 

Presiuni imense din Congresul SUA

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat miercurea trecută, cu majoritate covârşitoare de voturi, un proiect de lege care acordă proprietarului chinez al platformei TikTok, „ByteDance”, un termen de şase luni pentru a ceda acţiunile platformei cu 170 de milioane de utilizatori americani. 

În caz contrar, TikTok urmează să se confrunte cu interdicţia de utilizare pe teritoriul american.

Proiectul a trecut cu 352 de voturi pentru şi 65 împotrivă, cu sprijin bipartizan, dar are în faţă un drum mai nesigur în Senat, unde unii congresmeni au o abordare diferită în privința reglementării aplicaţiilor care implică proprietari străini și care ar putea ridica anumite probleme de securitate.

De altfel, soarta TikTok a devenit un subiect major la Washington. Congresmeni democraţi au afirmat că la birourile lor s-au primit extrem de multe apeluri din partea unor adolescenţi, utilizatori ai TikTok, care se opun proiectului de lege. 

Numărul acestor plângeri îl depăşeşte uneori pe cel al apelurilor în favoarea unei încetări a focului între Israel şi Hamas în Gaza, au mai precizat ei.

Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni inițiate de administrația Biden pentru a răspunde preocupărilor de securitate naţională cu privire la China, de la vehicule conectate la cipuri avansate de inteligenţă artificială până la macarale utilizate în porturi americane.

La scurt timp după votul din Cameră, senatorul democrat Mark Warner şi colegul său republican Marco Rubio au emis o declaraţie comună, spunând că sunt încurajaţi de sprijinul bipartizan pentru proiectul de lege şi că „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze împreună pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat de către Senat şi promulgat”.

Votul a avut loc la aproximativ o săptămână de la înaintarea proiectului de lege în Cameră, în urma unei audieri publice cu puţine dezbateri, după ce procedurile în Congres stagnaseră mai bine de un an.

Comisia pentru Energie şi Comerţ a Camerei aprobase în unanimitate proiectul de lege, înaintându-l pentru vot în plenul Camerei Reprezentanților.

Probleme în Justiție

„Această legislaţie are un rezultat prestabilit: o interzicere totală a TikTok în Statele Unite. Guvernul încearcă să priveze 170 milioane de americani de dreptul lor constituţional la liberă exprimare!”, transmisese compania chineză înaintea votului din Camera Reprezentanților.

Preşedintele Biden a declarat recent că va promulga legea, dacă va fi votată de Congres. Mai moderat, consilierul său pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, a spus că scopul este ca TikTok să nu se mai afle în proprietate chineză, nu să fie interzis.

„Vrem ca TikTok, ca platformă, să fie deţinută de o companie americană sau să fie deţinută de China? Vrem ca datele de pe TikTok - datele copiilor, datele adulţilor - să meargă, să rămână aici în America sau să plece în China?”, a comentat el.

La vremea respectivă, nu era clar dacă China ar aproba o vânzare sau dacă activele TikTok din SUA ar putea fi cesionate în şase luni.

Dacă „ByteDance” nu ar face acest lucru, magazinele de aplicaţii operate de Apple, Google al Alphabet şi alţii nu ar putea oferi legal TikTok sau servicii de găzduire web aplicaţiilor controlate de compania chineză.

Pe de altă parte, orice cesionare forţată a TikTok în SUA va declanșa aproape cert o acţiune în Justiţie, pe care compania va trebui să o iniţieze în termen de 165 de zile de la promulgarea legii de către preşedinte. 

În noiembrie, anul trecut, un judecător american a blocat interdicţia dispusă de statul Montana privind utilizarea TikTok, după ce compania a intentat proces.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: razboi sua China TikTok