x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul cuvintelor sau mitocănie nord-coreeană/Hillary Clinton, şcolăriţă sau pensionară

Războiul cuvintelor sau mitocănie nord-coreeană/Hillary Clinton, şcolăriţă sau pensionară

de Sînziana Stancu    |    24 Iul 2009   •   00:00

Războiul cuvintelor între Coreea de Nord şi Statele Unite a escaladat, ministrul de externe de la Phenian insultând-o pe Hillary Clinton, într-un acces de furie politică fără precedent.



"Nu putem să o privim pe doamna Clinton decât ca pe o doamnă caraghioasă, de vreme ce îi place să folosească o retorică ce nu ţine cont de eticheta elementară în comunitatea internaţională", a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului nord-coreean, Ri Hung Sik, la sfârşitul consultărilor din cadrul Forumului pentru securitate regională, desfăşurat în Thailanda. În afara celor 27 de membri, s-au aflat şi parteneri-cheie din cadrul discuţiilor pentru dezarmare între şase naţiuni, suspendate în prezent, privind dezarmarea Coreii de Nord, scrie Washington Post, citând presa nord-coreeană.

"Uneori (Hillary Clinton, n.r.) se comportă ca o elevă din şcoala primară sau ca o pensionară care merge la cumpărături", a continuat Hung Sik, adăugând că secretarul de stat american "duce o politică profund împotriva statului nord-coreean". Oficialitatea de la Phenian s-a referit indirect la un interviu pe care Hillary Clinton l-a acordat postului de televiziune ABC, în timpul vizitei ei din această săptămână la New Delhi, când a afirmat că Phenianul nu dă nici cea mai mică dovadă că "intenţionează să urmeze calea dezarmării" şi că "acest lucru este îngrijorător".

ÎNCERCĂRI DE ÎMPĂCARE
Fostul preşedinte american George W. Bush a fost cel care, iniţail, a adoptat o linie dură faţă de Phenian, pe care l-a trecut pe lista susţinătorilor terorismului, pentru ca la sfârşitul mandatului său, anul trecut, să îl şteargă de pe această listă, dându-i posibilitatea să renunţe la programul nuclear şi angajând discuţii cu mai multe ţări, care să-l ajute în acest sens. Totuşi, Coreea de Nord a făcut un prim test nuclear în 2006, iar recent a testat rachete balistice şi o armă nucleară, reaminteşte Washington Post.

Noul preşedinte american, Barack Obama, a numit, în cadrul administraţiei sale, un trimis special pentru negocieri cu Phenianul, în speranţa reluării convorbirilor în scopul denuclearizării statului comunist. Însă după recentele sfidări ale Coreii de Nord a schimbat politica, cerând impunerea de sancţiuni dure Phenianului.

×
Subiecte în articol: externe