x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reprezentantul palestinian la ONU a prezentat cererea de aderare la Curtea Penală Internaţională

Reprezentantul palestinian la ONU a prezentat cererea de aderare la Curtea Penală Internaţională

de Agerpres    |    02 Ian 2015   •   20:28

Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a prezentat vineri o scrisoare oficială ce cuprinde solicitarea de aderare a Palestinei la Curtea Penală Internaţională (CPI), informează Reuters şi AFP.

Această cerere urmează să fie examinată de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care trebuie să notifice statele membre ale CPI în termen de 60 de zile în legătură cu demersul părţii palestiniene. Aderarea la CPI le-ar permite palestinienilor să se angajeze în acţiuni în justiţie contra liderilor israelieni.

''Este un pas foarte important. Încercăm să obţinem dreptate pentru toate victimele care au fost ucise de Israel, puterea de ocupaţie'', a spus Mansour.

CPI, cu sediul la Haga, are ca misiune urmărirea în justiţie a autorilor de genociduri, crime de război şi crime contra umanităţii.

Cererea de aderare la CPI pare să fie unul dintre ultimele atuuri ale preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas.

''Aşteptăm ca CPI să respingă această cerere ipocrită făcută de Autoritatea Palestiniană, care nu este un stat, ci o entitate legată de o organizaţie teroristă, Hamas, autoare a unor crime de război'', a reacţionat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Palestina a primit în 2012 statutul de stat observator nemembru al ONU, ceea ce îi permite să solicite o aderare la CPI.

×