x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roma: 24 de tineri afgani trăiau în canalele din apropierea unei gării Ostiense

Roma: 24 de tineri afgani trăiau în canalele din apropierea unei gării Ostiense

05 Apr 2009   •   00:00

Locuitorii Romei au fost şocaţi după descoperirea, săptămâna aceasta, a 24 de tineri afgani, cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, care dormeau în subsoluri şi în canale din apropierea gării Ostiense, informează AFP.



"Nu mi-aş fi imaginat niciodată să mă aflu într-o situaţie aşa de şocantă, mai ales când mă gândesc ce au îndurat aceşti copii înainte de ajunge aici (...) şi la suferinţa lor teribilă şi comună", a declarat directorul departamentului de securitate feroviară din Roma, Carlo Casini, care i-a încredinţat serviciilor sociale.

Nici unul din aceşti tineri nu vorbeşte limba italiană şi nici unul nu ştie cu exactitate de unde vin şi care este vârsta exactă a acestora. Pentru aceşti copii, Roma nu reprezintă decât o etapă pentru a ajunge în Europa de Nord, unde încearcă să se alăture compatrioţilor sau membrilor familiilor lor.

Descoperirea unui număr atât de mare de copii abandonaţi dormind sub cartoane sau sub cuverturi murdare în una din cele mai importante trei gări din Roma l-a şocat pe primarul Gianni Alemanno, care a catalogat situaţia ca fiind "foarte gravă" şi "impresionantă".

Primarul doreşte înfiinţarea unor brigăzi speciale pentru a "evita ca aceşti copii să fie abandonaţi" în acest fel.

Potrivit serviciilor sociale din Roma, cei 24 de minori descoperiţi în gara Ostiense se aflau de cinci zile în capitala Italiei. "Au plătit până la 10.000 de dolari fiecare pentru a ajunge în Italia", au precizat serviciile sociale.

Copiii din gara Ostiense se aflau în compania a 98 de imigranţi clandestini adulţi de diverse naţionalităţi.

"Prezenţa minorilor afgani la Roma este de câţiva ani într-o constantă creştere", a menţionat sâmbătă într-un comunicat preşedintele secţiei italiene a asociaţiei caritabile Salvaţi Copiii, Valerio Neri.

Potrivit asociaţiei, 1.152 de minori străini izolaţi au fost înregistraţi în 2007 în Roma. Grupul cel mai numeros este format de copiii români, urmat de cei afgani, moldoveni, egipteni şi marocani.

Grupul care înregistrează cea mai mare creştere este cel al minorilor afgani, care a ajuns de la 32 în 2004 la 264 în 2007, a menţionat Neri.

Potrivit unui studiu al asociaţiei Salvaţi Copiii, 7.797 de minori străini au ajuns în 2008 în Italia. Nu s-a ţinut însă cont de minorii originari din Uniunea Europeană (precum copiii români), nici de cei care nu au intrat niciodată în contact cu serviciile oficiale.

Nouă din zece din aceşti minori izolaţi sunt băieţi, iar unul din patru are mai puţin de 16 ani. Sicilia găzduieşte peste o treime din numărul acestora (34,4 la sută).
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe roma