x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Româncă discriminată la Londra. Și-a acuzat șeful că îi spunea "bird"

Româncă discriminată la Londra. Și-a acuzat șeful că îi spunea "bird"

22 Sep 2021   •   13:38
Româncă discriminată la Londra. Și-a acuzat șeful că îi spunea "bird"

Un caz inedit a ajuns în fața unei instanțe din Londra. O româncă angajată la Barclays Bank și-a acuzat șeful de discriminare sexuală și pentru că nu i-a redus programul de muncă deși avea probleme de sănătate. Instanța nu l-a găsit vinovat pe acesta dar instituția financiară va trebui să-i plătească daune femeii, scrie efinancialcareers.com.

Anca Lăcătuș a lucrat ca analist junior la Barclays Londra în perioada 2016-2020, avându-l șef direct pe James Kingshorn. Acesta a fost descris de un coleg ca fiind o persoană combativă. El are doi copii și este vicepreședinte asociat, fiind șeful direct al tinerei. Ea îl acuză acum că i se adresa cu apelativul “bird” (trad. – păsărică).

Barclays Bank fost găsit găsit vinovată de glumele lui Kingshorn, judecătorul considerând că acesta a încercat doar să fie amuzant dar limbajul folosit este sexist. În plus, Kingshorn s-ar fi putut intersa mai mult de starea sănătății asistentei sale și să o ajute reducându-i orele de muncă. Cu toate acestea, magistratul a spus că femeia nu ar fi trebuit să-l raporteze la Resurse Umane. 

Ea câștiga 46.000 de lire pe an la Barclays și era obligată, în mod constant, să lucreze peste 48 de ore pe săptămână. În plus, trebuia să instruiască și noii colegii, deși nu era atribuția ei, fiind angajată pe poziție de începător. 

Prin comparație, Kingshorn pleca de la serviciu mai devreme luni după amiază, pentru a juca fotbal și dimineața întârzia, fapt constatat și de judecător, care a aflat că acesta își ducea copiii la școală înainte de a merge la muncă. Acest comportament este considerat discriminatoriu.

Totuși, instanța a stabilit că James Kingshorn nu a nedreptățit-o pe femeie deși a obligat-o să lucreze mai mult decât el. De fapt, ea a muncit timp de peste șase luni, în anul 2018, sub 35 de ore pe săptămână, iar în rest a lucrat, în medie, cu șase ore peste program.  

Deși judecătorul a recunoscut că Anca Lacatus a muncit „mult prea frecvent până seara târziu”, tribunalul a constatat că femeia nu lucra, per ansamblu, mai mult de 48 de ore pe săptămână, iar Kingshorn și-a îndeplinit sarcinile și a lucrat la fel ca ceilalți angajați. 

Românca a mai povestit și faptul că Kinghorn s-a adresat și unui coleg italian cu un apelativ discriminatoriu. Cei doi bărbați au lăudat-o însă pe o altă colegă japoneză, spunându-i că este „este la dispoziție la orice oră”, iar acest lucru echivalează cu o sugestie tacită că femeile ar trebui să fie disponibile pentru a lucra tot timpul. Judecătorul a respins însă aceste acuzații.

Totodată, magistraul a spus că James Kingshorn este simpatic și și-a  exprimat „îngrijorarea autentică” pentru Anca Lăcătuș din cauza problemelor de sănătate. Ea a fost diagnosticată cu endometrioză dureroasă, o afecțiune a aparatului genital, fapt ce îi afectează munca, motiv pentru care s-a întors în casa părintească.

Hotărârea instanței se întinde pe 185 de pagini și ar trebui considerată lectură obligatorie pentru oricine conduce o echipă în domeniul bancar din Londra. Este o lecție despre modul în care glumele pot avea consecințe neplăcute. Anca Lăcătuș a susținut că a fost concediată pe nedrept, a fost plătită prea puțin și i s-a refuzat, tot pe nedrept, un concediu pe termen lung pe motiv de boală, însă demersurile sale au eșuat.

Dar tribunalul a decis că pentru acuzațiile sale de discriminare sexuală, pe motiv că șeful său i-a spus “bird” (trad. – păsărică), are dreptul la despăgubiri din partea băncii, iar cuantumul lor va fi stabilit de un alt tribunal în cursul acestui an. 

„Suntem de acord că limbajul folosit a fost inadecvat și nu este acceptabil, la fel ca și persoana care a folosit-o”, au declarat reprezentanții Barclays Bank.

 

×