x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, scoasă la tablă. Miniştrii de Interne ai UE decid astăzi când şi cum vom intra în Schengen

România, scoasă la tablă. Miniştrii de Interne ai UE decid astăzi când şi cum vom intra în Schengen

21 Sep 2011   •   21:00
România, scoasă la tablă. Miniştrii de Interne ai UE decid astăzi când şi cum vom intra în Schengen

Astazi are loc la Bruxelles o reuniune a ministrilor de Interne din tarile UE in care se incearca gasirea unei solutii de compromis pentru ade­rarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Intalnirea are loc in plina blocada a lalelor, instituita de au­to­ri­tatile romanesti, ca riposta la decizia Guvernului olandez de a bloca in­trarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. De altfel, publicatia AD, citata de Radio Olanda in pagina online, scria ieri ca ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, consi­dera ca blocarea transporturilor de flori din Olanda in vamile romanesti este un motiv in plus pentru men­ti­ne­rea Romaniei in afara spatiului Schengen.

Numai ca, potrivit portalului bruxinfo, Polonia este hotarata sa contracareze refuzul Olandei de a ac­cepta aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, la care, po­trivit unor surse europene, va ade­ra si Finlanda. Ministrul de Interne al Poloniei, in calitate de gazda a intalnirii de maine, va propune aderarea Ro­maniei si Bulgariei la spatiul Schen­gen, cu conditia ca cele doua tari sa implementeze un nou meca­nism de monitorizare Schengen. Astfel, demnitarul polonez incearca sa mai dilueze din fermitatea refuzului olan­dez. Conform mai multor diplomati europeni, aceasta ar putea fi una din­tre caile politice de care au nevoie Bucurestiul si Sofia. In ciuda optiunii anuntate de Olanda, autoritatile poloneze se pregatesc maine pentru o decizie favorabila aderarii Ro­ma­niei si Bulgariei. Ministrul de Interne va propune ca, din data de 31 oc­tombrie 2011, Romania si Bulgaria sa adere la spatiul Schengen, din punct de vedere maritim si aerian, urmand ca granitele terestre sa fie deschise, in urma progreselor dovedite de cele doua tari in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), abia la finalul lunii iulie a anului 2012. "Noi nu vom schimba conditiile de aderare pentru nici o tara. Incercam sa ne adaptam unei situatii politice. Un MCV favorabil ar reprezenta o garantie externa pentru faptul ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa adere", a declarat un inalt demnitar pentru bruxinfo. "Nici Olanda, nici o alta tara, nu si-a expus oficial op­ti­unea in privinta celor doua tari. Noi ne pregatim maine pentru extin­de­rea spatiului Schengen", a declarat un oficial polonez pentru bruxinfo. Se pare ca polonezii au apelat deja la UE pentru a interveni, in conditiile in care refuzul Olandei se bazeaza pe mo­tive politice, iar misiunea UE ar ur­ma sa fie cea de a convinge Olanda, tot cu motive politice, sa isi re­vi­zioneze pozitia si sa accepte un me­ca­nism de monitorizare Schengen, care sa evidentieze progresul din fie­care tara. "Nu doar Romania si Bul­ga­ria sunt tari-problema. Daca vom adopta mecanismul de monitorizare, vom descoperi multe probleme in tari care fac parte deja din spatiul Schengen", a adaugat demnitarul po­lonez. "Daca Romania si Bulgaria nu vor adera in cadrul sedintei mi­nis­trilor de Interne, sansele la un nivel mai inalt sunt si mai mici", a incheiat ofi­ci­alul polonez .

Pe de alta parte, ultimele discutii purtate la Bruxelles inaintea Consi­liului JAI de astazi au confirmat ca Franta si Germania vor vota pentru aderarea in trepte a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, au declarat ieri pentru Mediafax surse europene. "Informatiile privind o posibila opozitie a Frantei la Consiliului JAI nu sunt reale, Franta fiind de fapt cea care a propus ajungerea la un com­pro­­mis care sa permita intrarea Ro­maniei si Bulgariei cu o parte din fron­ti­ere, respectiv frontierele aeriene si maritime in acest an, si cele terestre anul viitor", au declarat surse de la Bru­xelles. Potrivit acestora, Germania a ales sa se plaseze pe aceeasi linie de decizie cu Franta, desi in trecut ex­­primase rezerve. Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine pe blo­gul sau ca, in sedinta de ieri-di­mi­­neata a grupului PPE, "deputati din Germania si Franta au anuntat ca sustin in continuare aderarea in trepte a Romaniei si a Bulgariei la spa­tiul Schengen. Colegii din Olanda si Finlanda au tacut". Aceste de­claratii contrazic unele informatii ve­hiculate in presa austriaca, ce ci­tea­za diplomati europeni. Potrivit co­­ti­­dianului austriac Kurier, citat de agentia de presa bulgara Focus in pa­gi­na electronica, Franta si Germania se opun, la fel ca Olanda, compro­mi­­sului propus de presedintia po­lo­neza a UE privind integrarea in do­ua etape a Romaniei si Bulgariei la Schengen. Conform acestui proiect, spa­­tiul ae­rian si maritim ar urma sa fie deschis inainte de sfarsitul lui oc­tom­brie, iar o decizie privind data des­­­chiderii fron­­tierelor terestre, "mai con­­tro­ver­sata", va fi luata abia in 2012.

Pana la luarea unei decizii, minis­trul de Interne Traian Igas a declarat ieri ca "Romania a indeplinit toate conditiile acquis-ul Schenghen si me­rita sa intre in marea familie Schengen". Tot ieri, Camera Deputatilor si Se­na­tul au adoptat in sedinte separate o declaratie privind aderarea Ro­ma­niei la Schengen, in care dezaproba deciziile luate in Parlamentele si Guvernele unor state UE privind blocarea aderarii si solicita luarea unei decizii "juste".

"Romania indeplineste in totalitate aquis-ul Schengen. Daca, in anumite etape, in evolutia noastra ca tara democrata, aveam anumite restante, de aceasta data, in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, Romania si-a facut cu brio toate sarcinile pe care le avea de facut si de dus la bun sfarsit. Nu avem ce sa ne reprosam, absolut nimic aici si nu cred ca din punct de vedere tehnic puteam sa facem mai mult decat s-a facut"
Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor

×
Subiecte în articol: aderare spatiul schengen