România are o poziţie clară şi foarte fermă, alături de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, de sprijin pentru Ucraina, în condiţiile în care situaţia conflictului ucraineano-rus se acutizează în loc să se rezolve, a declarat vineri premierul Victor Ponta.
“Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, constat cu mare îngrijorare, am vorbit cu domnul ministru Corlăţean că situaţia în loc să se rezolve, dimpotrivă, se acutizează şi România are o poziţie clară şi foarte fermă, alături de Uniunea Europeană şi SUA, de sprijin pentru Ucraina şi de reacţie fermă faţă de agresiunea care, iată, continuă. Obiectivul de politică externă privind sprijinul Republicii Moldova de integrare europeană, toate celelalte lucruri merg în mod normal”, a declarat premierul la Tulcea.
Prim-ministrul Victor Ponta a participat vineri la Tulcea la o reuniune informală a conducerii lărgite a partidului, la care au mai participat şi liderii judeţeni şi miniştrii social-democraţi.
Totodată, chestiunea ucraineană va fi abordată şi la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va organiza în perioada 27- 29 august Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR), eveniment la care va participa şi Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, informează Agerpres.
Pe lângă Ashton, care mai îndeplineşte şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene, la reuniune vor mai participa Pavlo Klimkin, ministrul ucrainean de Externe, Maia Panjikidze, ministrul georgian de Externe, şi Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.
Potrivit sursei citate, evenimentul va oferi prilejul unei analize aprofundate a ministrului Afacerilor Externe cu şefii misiunilor diplomatice şi consulare ale României din întreaga lume şi directorii institutelor culturale româneşti din străinătate, a activităţii şi rolul diplomaţiei române, în contextul actual al relaţiilor internaţionale.
“Anul acesta, RADR stă sub semnul unor teme majore de politică externă cu implicaţii în plan regional şi internaţional: situaţia de securitate din regiune, parcursul european al statelor din Parteneriatul Estic (Republica Moldova, Georgia, Ucraina), problematica dezvoltării regionale, economice şi energetice, evoluţii în cadrul Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul citat.
Începând cu anul 2005, Ziua Diplomaţiei Române este sărbătorită la data de 1 septembrie. MAE organizează anual Reuniunea Diplomaţiei Române, în cadrul căreia este aniversată Ziua Diplomaţiei.