x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii, umiliţi la zidul Schengen. Şeful Comisiei Europene a anunţat că nu aderăm la spaţiul de liberă circulaţie nici la 1 ianuarie 2014

Românii, umiliţi la zidul Schengen. Şeful Comisiei Europene a anunţat că nu aderăm la spaţiul de liberă circulaţie nici la 1 ianuarie 2014

de Marina Constantinoiu    |    12 Noi 2013   •   18:26
Românii, umiliţi la zidul Schengen. Şeful Comisiei Europene a anunţat că nu aderăm la spaţiul de liberă circulaţie nici la 1 ianuarie 2014
Sursa foto: GEORGES GOBET/AFP/Mediafax

Hotărât lucru, de acum înainte va trebui să luăm notiţe când mai ascultăm câte o declaraţie a unui om politic, căci iată că nici măcar elita politicii europene nu este consecventă în afirmaţii. Oricum, cei care au de suferit sunt tot cetăţenii români, care se simt – a câta oară? – “cetăţeni de mâna a doua” într-o Europă care încearcă să convingă că tocmai asta nu-şi doreşte.
“România și Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2014”, a declarat luni seara președintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, într-o emisiune difuzată pe postul de televiziune francez TF1.

Schimbare de opinie
Noua declaraţie a preşedintelui CE este la 180 de grade faţă de afirmaţiile făcute de acesta în luna septembrie, pentru postul public de radio bulgar. Atunci, el susţinea că “Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi ar fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”. Tot în septembrie Barroso declara: “Nu trebuie să creăm cetăţeni europeni de rangul întâi şi de rang secund. Comisia Europeană este de partea celor care doresc o Europă puternică, unită şi deschisă; vom face totul pentru că ţările membre să nu aibă statute diferite”. Cum anume, vedem acum, din noua declaraţie, când este clar că la 1 ianuarie 2014 nu se va pune problema aderării României la spaţiul Schengen.
"România și Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detașaţi. Un amalgam care trebuie denunţat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mișcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest șovinism și nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaţionalism, protecţionism sau șovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte. România și Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen deoarece există ţări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condiţiile. Bineînţeles, bulgarii și românii, precum și britanicii care nu fac parte din spaţiul Schengen, când ajung la Gara de Nord cu Eurostar, trebuie să treacă prin controlul documentelor de intrare", a explicat Barroso luni seara.

Amânarea nu rezolvă problemele
Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului S&D din Parlamentul European, a sesizat discrepanţa şi s-a declarat marţi surprinsă şi nedumerită de poziţia exprimată de preşedintele Comisiei Europene. În opinia social-democratei, președintele Comisiei Europene își contrazice propriile afirmaţii făcute cu numai două luni în urmă. "Ce anume s-a întâmplat atât de dramatic în cele două ţări încât acum domnul Barroso afirmă că aderarea este amânată cu cel puţin un an, adică nu se va petrece mai devreme de anul 2015? Răspunsul este: nimic!", arată Corina Creţu, într-un comunicat remis Agerpres de Biroul de presă al PSD. "Este nedrept ca România și Bulgaria să fie victimele viitoarei campanii electorale pentru alegerile europene. Amânarea admiterii în Spaţiul Schengen nu rezolvă niciuna dintre problemele care generează migraţie economică dinspre Estul spre Vestul Europei. Nu putem accepta să se înlocuiască vechea Cortină de Fier cu una nouă, a Sărăciei, care să separe estul sărac de occidentul bogat al Europei", a adăugat eurodeputata PSD.
Olanda şi Franţa se opun aderării ţării noastre la spaţiul Schengen. Unul dintre motivele invocate de oficialii francezi este plecarea masivă a romilor din România în Hexagon.

Discrepanţe
”Evident că ne dorim aderarea la Schengen în decembrie, pentru că este o chestiune legitimă pentru România. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, nu există decât alternativa de a continua eforturile pentru aderarea la Spaţiul Schengen", declara recent ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. Tot el încerca să explice situaţia cel puţin bizară în care ne aflăm. “Eu, personal, foarte greu înţeleg un lucru: cei care suferă pentru că tirurile stau la cozi interminabile şi se pierde timp, se pierd bani, sunt şi companiile româneşti, şi cele germane, şi cele olandeze. De altfel, printre marii susţinători ai aderării României la Schegen sunt cei din Camera de Comerţ Româno – Olandeză. Există o discrepanţă între a face politică internă în unele state şi interesele economice ale acestor state în România”, a spus ministrul de Externe.

Sunt pregătite, dar mai vorbim
Marţi, la Bruxelles, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, Frederic Vincent, a declarat că “România şi Bulgaria sunt, în opinia Comisiei, pregătite să adere la Schengen, dar este foarte probabil ca ele să nu intre de la 1 ianuarie 2014, din cauza situaţiei actuale din Consiliu. Dar discuţiile sunt în desfăşurare, şi Consiliul de Miniştri va lua decizia”. “Deci preşedintele Barroso a spus că România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2014, dar Comisia crede că pot intra în spaţiul Schengen”, a adăugat Vincent, potrivit agerpres.ro.

Antonescu:”O nedreptate”
În opinia preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, este vorba despre “o nedreptate care se face României şi se face de câţiva ani la rând”, în condiţiile în care România a îndeplinit condiţiile impuse aderării. “Eu aş fi aşteptat de la preşedintele Comisiei nu numai să constate acest lucru, ci să ne spună ce face domnia sa în calitate de preşedinte al Comisiei, mai ales că a tot repetat că România ar trebui să intre în spaţiul Schengen pentru că a îndeplinit criteriile”, a mai spus Antonescu.

Nicolai:”Joc politic la nivel european”

Pentru europarlamentarul PNL Norica Nicolai, “aderarea la Schengen a devenit subiectul unui joc politic la nivel european între liderii mai multor state, care, în prag de alegeri interne, mizează pe tema integrării ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie pentru a creşte capitalul electoral. Nu este vorba de un privilegiu care i se acordă României, ci vorbim despre un drept care e al nostru, al tuturor românilor, membri cu drepturi depline ai UE. Declaraţia lui Barroso este o consecinţă a refuzului de ordin politic al mai multor state”, a spus Nicolai. Aceasta consideră că “şi Traian Băsescu, şi cei din PDL sunt principalii vinovaţi pentru faptul că România nu a reuşit să atingă acest obiectiv în termenul-limită stabilit iniţial. Dacă voia să facă ceva bun pentru România, chiar şi în ultimul ceas al mandatului său, Traian Băsescu trebuia să încerce să îi convingă pe cei din PPE să nu mai blocheze politic România”, a spus Nicolai.

Ce spune Ministerul de Externe

Marţi după-amiază, Ministerul de Externe a precizat că “preşedintele Barroso a reconfirmat, practic, poziţia de fond a Comisiei Europene cu privire la îndeplinirea în totalitate de către România (şi Bulgaria) a cerinţelor pentru aderarea la spaţiul Schengen. Totodată, el a deplâns amalgamul între aderarea României la spaţiul Schengen şi teme precum imigraţia, catastrofa de la Lampedusa sau mobilitatea lucrătorilor. A atenţionat, cu acest prilej, că aceste teme nu au legătură între ele şi riscă să alimenteze ascensiunea mişcărilor extremiste şi xenofobe, poziţie susţinută constant şi de România”.
“Ministerul Afacerilor Externe, înţelegând substanţa afirmaţiilor preşedintelui Barroso, îşi manifestă încrederea în ceea ce priveşte menţinerea şi pe mai departe a unei atitudini corecte şi imparţiale a Comisiei Europene faţă de subiectul aderării României la spaţiul Schengen. Aceasta, mai ales în contextul în care, mai mult decât niciodată, trebuie încurajată încrederea cetăţenilor din statele membre în regulile şi funcţionarea proiectului european.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că România a îndeplinit în totalitate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi, prin urmare, se
consideră îndreptăţită la adoptarea cât mai curând posibil a unei decizii care să consfinţească această realitate. Prin urmare, Ministerul Afacerilor Externe, alături de celelalte instituţii competente, va continua toate eforturile pentru îndeplinirea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.


×
Subiecte în articol: aderare schengen spatiu schengen