"Am creat trei vaccinuri... și credem că vor fi gata în următoarele șase luni", a anunțat ministrul rus la televiziune, potrivit agenției de presă Ria Novosti, preluată de AFP.
"Unul este deja gata pentru un test clinic", a adăugat ea, precizând că unul dintre vaccinuri a fost creat dintr-o tulpină inactivă a virusului.
Epidemia de febră hemoragică Ebola, care a început în Guineea la sfârșitul lunii decembrie 2013, a făcut 4.033 de morți la data de 8 octombrie, potrivit ultimului bilanț al OMS. În total, 8.399 de persoane au fost infectate în șapte țări.
În timp ce gama de medicamente antivirale experimentale crește, OMS a anunțat două vaccinuri "promițătoare": unul dezvoltat de firma britanică GSK (GlaxoSmithKline), iar celălalt de agenția de sănătate publică a Canadei la Winnipeg, a cărui licență de comercializare este deținută de societatea americană NewLink Genetics.
Teste clinice ale vaccinului firmei GSK au început recent în Mali, țară africană vecină cu Guineea.
OMS speră ca primele rezultate ale testelor asupra acestor două vaccinuri să apară în noiembrie-decembrie și începutul fazei a 2-a (ce permite evaluarea eficacității vaccinului) în țările afectate în ianuarie-februarie.
Virusul Ebola se manifestă mai ales prin hemoragii, vărsături și diaree. Rata sa de mortalitate poate varia de la 25 la 90% și nu există niciun vaccin omologat. El se transmite prin contact direct cu sângele, fluidele corporale sau țesuturile persoanelor sau animalelor infectate.
Rusia, care nu a raportat niciun caz de infecție pe teritoriul ei, a trimis la sfârșitul lunii august o echipă de virusologi și un laborator mobil pentru a ajuta în lupta împotriva epidemiei în Guineea.
Citește pe Antena3.ro