x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia se joacă cu focul la granița cu România! Bombardamente în porturile Reni și Ismail

Rusia se joacă cu focul la granița cu România! Bombardamente în porturile Reni și Ismail

de Redacția Jurnalul    |    24 Iul 2023   •   11:29
Rusia se joacă cu focul la granița cu România! Bombardamente în porturile Reni și Ismail
Sursa foto: Antena 3 CNN

O explozie puternică s-a produs în apropierea graniței cu România, după ce rușii au bombardat din nou regiunea Odesa. Rachete și drone ar fi lovit porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre.

Din primele informații, se pare că atacurile ar fi vizat depozite cu arme și echipamente NATO și tancuri cu petrol.

De asemenea, un depozit cu cereale ar fi fost distrus, potrivit comandamentul militar din sudul Ucrainei, care a făcut toate aceste precizări pe rețelele de socializare.

”Inamicul continuă să terorizeze regiunea Odesa.

În această noapte, un atac cu drone Shahed-136, de aproape 4 ore, a vizat infrastructura portuară a Dunării.

Trei drone au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană.

Ca urmare a loviturilor, un hangar de cereale a fost distrus, cisternele pentru depozitarea altor tipuri de camioane au fost avariate, un incendiu a izbucnit într-una din spațiile de producție, care a fost rapid eliminat.

Anterior patru angajați ai portului răniți sunt cunoscuți, dar informațiile încă se clarifică”, a transmis pe Facebook Operational Command “South”.

Radu Tudor: "Rusia se joacă cu focul la granița României! Trebuie să fim pregătiți să le doborâm dronele!" Bogdan Chirieac: "Rușii vor ataca Bâstroe!"

Analistul militar Radu Tudor a indicat necesitatea imediată a unor măsuri care să facă posibilă doborârea dronelor rusești la granițele României.

Comentariile sale vin după atacul prelungit, de patru ore, al Rusiei asupra porturilor ucrainene la Dunăre.

Atacul, care a avut loc la primele ore ale dimineții de luni, a vizat porturile ucrainene Ismail și Reni. Ultimul este situat la circa 20 de kilometri de România.

Raidul rusesc a lovit și distrus un depozit de cereale, a avariat alte depozite și a rănit cel puțin șase persoane.

Radu Tudor nu exclude posibilitatea ca atacurile ulterioare ale Rusiei să lovească teritoriul României și insistă, în acest context, pe amplasarea unor sisteme defensive capabile să contracareze această amenințare.

"Rusia începe să se joace cu focul în preajma frontierelor NATO. Este, probabil, cel mai dur, cel mai apropiat atac de frontiera Alianței Nord-Atlantice, reprezentată de frontiera României.

E vorba de un atac intenționat. Nu este vorba de căderea accidentală a vreunei rachete.Rusia vrea să distrugă nu doar infrastructura maritimă, de export de cereale a Ucrainei, ci și infrastructura fluvială.

Noi știm că pe aceste brațe, pe aceste canale de la portul Giurgiulești din Republica Moldova, venind în jos pe la Reni, pe la Galați, ucrainenii încearcă să își ducă grânele în afara țării, pentru a-și salva producția și pentru a putea avea unele încasări.

Dacă Rusia începe cu bombardamente în proximitatea frontierelor României, țara noastră este obligată ca în cel mai scurt timp, cu o legislație specială, cu dispoziții speciale și cu decizii ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, să aibă sisteme de apărare împotriva dronelor pe toată frontiera estică și pe toată frontiera nordică.

Radu Tudor: "Trebuie să fim pregătiți cu sisteme care să doboare dronele rusești"

Suntem avertizați că dacă rușii lansează drone la 10 kilometri de frontiera noastră, oricare dintre aceste drone poate să aibă o evoluție accidentală, poate să scape de sub control și să lovească inclusiv infrastructură românească. Nu spun că o vor face intenționat.

Noi trebuie să fim pregătiți cu sisteme care să doboare aceste drone, chiar dacă evoluția lor va fi accidentală și nu intenționată. Nu ne permitem să stăm cu mâinile în sân și să vedem cum o dronă cu explozibil lovește infrastructură românească.

Repet, să fim pregătiți să le putem doborî. Avem nevoie de achiziții de urgență, pentru că un astfel de incident poate avea și un impact emoțional devastator pe fondul a ceea ce se întâmplă astăzi în România", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Bogdan Chireac: "Rușii vor ataca pe canalul Bâstroe"

Nu e mai periculos decât războiul în sine să atace (rușii) Reni sau Canalul Bâstroe, fiindcă eu mă aștept să atace navele ucrainene și pe Canalul Bâstroe. Cum spunea și Radu Tudor, sistemele de apărare antiaeriană trebuie fortificate.

Și cred că cel mai simplu lucru, ținând seama și de constrângerile bugetare mari pe care le are România, este să cerem aliaților NATO să ne ajute cu sisteme antiaeriene la granița de est și granița de nord.

Achiziția rapide de sisteme nu rezolvă problema, fiindcă sistemele astea au nevoie de un an de zile pentru a fi fabricate. Nu vă gândiți că le găsiți în raft, la magazin. Se dă comandă, se dau caracteristici, chiar dacă se evită orice procedură de licitație. Dar, oricum, vor fi chestiunile de lobby, fiindcă vei lua sisteme americane sau vei lua sisteme europene de tip MBDA, de exemplu, și durează până sunt instalate, pe când NATO are sisteme operaționale în acest moment, care te pot feri cât se poate de astfel de drone.

A fost atacat Reni, vor ataca, sunt convins, și pe canalul Bâstroe, unde vor să bage navele ucrainiene cu cereale, după ce, din nefericire, au lărgit canalul (...)

Bogdan Chirieac: "Premierul Ciolacu ar trebui să profite și să ceară UE să ne lase cu un deficit mai mare"

Pot să atace nave în Marea Neagră. Nu uitați că, din momentul în care Moscova a anunțat că orice navă care se îndreaptă spre porturile ucrainiene este o țintă, traficul naval în Marea Neagră a scăzut cu mai bine de o treime, cu aproape 40%.

Deci situația devine tot mai acută (...) Suntem în NATO, slavă Domnului, și în Uniunea Europeană și suntem, pot spune, protejați, dar de efectele economice n-am fost protejați nici anul trecut, când au crescut aberant prețurile la energie, și nici anul acesta, când, iată, este puternic stânjenit comerțul. E foarte important, fiindcă e o componentă esențială din Produsul Intern Brut, iar România e pe deficit excesiv.

Cred că guvernul Ciolacu ar trebui să profite pentru a cere Uniunii Europene să ne accepte un deficit excesiv mai ridicat și în felul ăsta să nu se mărească taxe și impozite", a spus, la rândul său, analistul de politică externă Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Radu Tudor: "Trebuie să ne gândim să relocăm sisteme defensive pe teritoriul României"

"Îi dau dreptate lui Bogdan Chiriac. E foarte greu (de procurat sisteme defensive noi) în momentul de față, când listele de așteptare pentru orice fel de comandă de sisteme de armament este foarte lungă.

De când a început războiul, toată lumea vrea să se apere, să-și întărească sistemele militare, dar, pe de altă parte, România are parteneri importanți care pot furniza într-un termen destul de scurt astfel de sisteme.

Sau, dacă nu, ar trebui să ne gândim să relocăm, să rearanjăm sistemele acestea de apărare pe teritoriul României. Îi avem și pe francezii de la Cincu, la grupul de luptă al NATO. Îi avem și pe americanii la Kogălniceanu", a conchis analistul militar Radu Tudor.

Trebuie să facem în așa fel încât să prevenim orice urmă de incident pe teritoriul României și al NATO, pentru că dacă FSB-ul spune că ar fi găsit urme de explozibil pe nave din Turcia, înseamnă că deja ei pun în aplicare planul de diversiune de provocare la frontiera NATO.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ucraina romania