Moscova exclude, însă, "livrarea de carne de tun" în această ţară.
Federaţia Rusă a acceptat solicitarea Occidentului să se întoarcă în Afganistan, de data aceasta pentru a ajuta Vestul să ţină sub control situaţia alarmantă din această ţară asiatică, scrie cotidianul britanic The Independent.
Ziarul face referire la momentul decembrie 1979, când forţele Uniunii Sovietice au fost trimise în Afganistan pentru a ajuta Armata afgană să-i ţină sub control pe rebelii mujahedini susţinuţi, cu armament, informaţii şi bani, de americani şi britanici. Prezenţa sovieticilor pe teritoriul afgan s-a prelungit până în 1989, când fostul lider Mihail Gorbaciov a decis retragerea definitivă.
Acum, la 21 de ani de la retragere, Rusia este invitată din nou în teatrul afgan. Contextul s-a schimbat, între altele Rusia reuşind, în ultimele două decenii, să capete mai multă experienţă în ceea ce priveşte gestionarea conflictelor în care sunt implicaţi activişti islamici. A ajuns astăzi să fie partener pe acelaşi front cu fostul adversar de odinioară, din timpul Războiului Rece, Statele Unite.
Potrivit ziarului The Independent, Moscova este implicată în prezent în instruirea Armatei afgane şi în misiunile de combatere a traficului cu narcotice şi a acceptat să ofere trupelor NATO din Afganistan câteva zeci de elicoptere. Întrebat de publicaţia online Vocea Rusiei dacă vor fi trimişi, în regiune, şi militari ai Armatei ruse, ambasadorul Federaţiei la NATO, Dmitri Rogozin, a exclus livrarea de "carne de tun" în Afganistan şi a precizat că militarii ruşi urmează să se afle acolo unde trebuie - "pe teritoriul Federaţiei Ruse".
Cotidianul britanic The Guardian, care scrie despre apropiatele discuţii la nivel înalt între reprezentanţii NATO şi Rusia - reuniune care va avea loc în noiembrie, la Lisabona, şi la care va participa personal preşedintele Dmitri Medvedev, susţine că problema participării Rusiei la campania din Afganistan este intens dezbătută. Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, luni, la Bruxelles, că relaţia cu Rusia va fi relansată la Lisabona. "Va fi un summit NATO-Rusia substanţial şi, în mod clar, cel mai important eveniment de cooperare bilaterală de la summitul desfăşurtat la Roma în 2002, când a fost înfiinţat Consiliul NATO-Rusia", a declarat Rasmussen, citat de cotidianul Financial Times.
Incredibila alianţă Rusia-Statele Unite pare să ia din nou naştere, după ce "a fost ucisă" în faşă (în 2002), la doar un an de la creare (septembrie 2001, după atacurile teroriste din SUA), pe motiv că Moscova "nu va susţine prezenţa permanentă a bazelor militare americane în Asia Centrală". Dar... "Retragerea trupelor occidentale va afecta, normal, situaţia din Asia Centrală, iar noi nu ne putem imagina deocamdată cum se va întâmpla acest lucru. Din acest motiv, dorim să ajutăm Vestul, între altele, cu elicoptere, iar în prezent discutăm despre acest lucru", a declarat zilele trecute, pentru presa britanică, ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov. Acesta a precizat că, în cadrul unei întrevederi, luna trecută, cu omologul său american, Rusia şi-a anunţat intenţia de a vinde sau închiria elicoptere Mi-17 pentru uzul Armatei afgane.
Rusia a vândut deja avioane militare Poloniei, unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai SUA în Afganistan. Acum negocierile între NATO şi Rusia se concentrează asupra aprovizionării directe cu mai multe elicoptere, instruirea piloţilor şi tranzitarea teritoriului rus de către încărcăturile cu arme şi armament (ca o alternativă la teritoriul pakistanez, unde convoaiele sunt atacate sistematic de talibani).
Pretenţiile Moscovei, emise în schimbul implicării sale în Afganistan, se referă la o mai bună cooperare din partea NATO (cel puţin în cazul scutului antirachetă), la acceptarea, de către NATO, a situaţiei actuale din Georgia, de unde Rusia nu intenţionează să-şi retragă trupele, precum şi la o mai mare influenţă în regiunea central-asiatică pentru a controla traficul de heroină afgană.
Citește pe Antena3.ro