x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşinea din Afganistan

Ruşinea din Afganistan

de Anca Aldea    |    27 Iul 2010   •   00:00
Ruşinea din Afganistan
Sursa foto: /Reuters

Un site specializat în publicarea de informaţii diplomatice şi militare confidenţiale a adus la cunoştinţa opiniei publice peste 92.000 de pagini de documente care conţin avertizări ale serviciilor de spionaj, planuri şi bilanţuri ale operaţiunilor militare şi descrieri ale atacurilor insurgente din Afganistan.



Documentele publicate de WikiLeaks se referă la perioada 2004-2009 şi conţin, între altele, zeci sau chiar sute de informaţii legate de operaţiuni ale militarilor români, informează site-ul postului Deutsche Welle, citat de Mediafax.
Potrivit Deutsche Welle, la 22 martie 2007, o brigadă specială a raportat o misiune efectuată de militari români, prezentând detalii despre operaţiune, inclusiv informaţia că, cel mai probabil, în apropierea bazarului din localitatea Pul-i-Alam (oraşul de reşedinţă al provinciei Logar), convoiul în care se aflau românii a lovit mortal un copil afgan.

Un alt raport, datat 7 noiembrie 2006, vorbeşte despre planurile de răpire ale mollahului Dadullah (unul dintre strategii militari ai talibanilor - n.n.) îndreptate împotriva unor diplomaţi străini şi militari români aflaţi în provincia Kandahar.
Potrivit dosarelor publicate de WikiLeaks şi preluate de mari cotidiane din SUA şi Europa, insurgenţii primesc bani pentru armament de la iranieni, iar pakistanezii organizau, împreună cu liderii talibani, operaţiuni împotriva forţelor americane şi afgane.

În documente se mai arată că oameni nevinovaţi au căzut victime ale îndelungatului război din Afganistan - o parte din civili au fost ucişi în timpul unor lovituri aeriene, despre care presa internaţională a relatat în repetate rânduri.
Alţi civili au murit în execuţii ale militarilor străini, care au deschis focul împotriva unor şoferi neînarmaţi sau motociclişti, suspectaţi că ar fi putut comite atentate sinucigaşe.

Alte informaţii sensibile se referă şi la decizia SUA de a mobiliza unităţi secrete cu "ordinul de a ucide sau captura" lideri talibani.
Aceste unităţi ar fi acoperit unele dovezi potrivit cărora talibanii ar fi achiziţionat rachete şi forţele de coaliţie utilizează tot mai multe drone controlate de la o bază militară din Nevada (SUA). Statele Unite au condamnat publicarea informaţiilor cu privire la presupuse legături între serviciile secrete pakistaneze şi insurgenţii afgani.
Ambasadorul Pakistanului în SUA, Husain Haqqani, consideră că publicarea acestor informaţii este "iresponsabilă", ţara sa fiind deplin angajată în lupta împotriva insurgenţilor islamişti.

Pe de altă parte însă, nu este prima dată când SUA se declară îngrijorate de colaborarea cu pakistanezii. De altfel, un oficial american a apreciat zilele trecute, sub anonimat, că "nu este surprinzător că există îngrijorări cu privire la serviciile de informaţii pakistaneze. De aceea, preşedintele SUA a ordonat o reexaminare a politicii duse în Afganistan şi o schimbare de strategie".

×
Subiecte în articol: externe